In firme

Fejsbuk predstavio novu alatku za pretragu

okfejsIzvršni direktor kompanije “Fejsbuk” Mark Zakerberg predstavio je novu alatku za pretragu nazvanu “Graph search”.

Fejsbuk predstavio novu alatku za pretragu
Portal AnalitikaIzvor

Zakerberg je na konferenciji za novinare u kalifornijskom gradu Menlo Parku izjavio da se ne radi o pretraživaču interneta, nalik “Guglu”, već o pretraživaču baze podataka društvene mreže “Fejsbuk”.

“Graph search” će omogućiti korisnicima “Fejsbuka” da traže informacije o ljudima, fotografijama, mjestima, interesovanjima. Zakerberg je istakao da će nova alatka neće ugrožavati ničiju privatnost.

“Možete pitati pretraživač ‘Ko su moji prijatelji u San Francisku?’, a on će vam odgovoriti. Pitajte ga za slike prijatelja iz 2009. godine i on će vam ih naći”, rekao je Zakerberg. Na stranici "Graph search" nalaziće se razni kriterijumi za pretragu, a biće moguće i dobijanje rezultata sa drugih sajtova.

Ako tražite informacije koje nijesu dio "Fejsbukove" baze podataka, pretraživač će ih tražiti na drugom mjestu. Na primjer, rezultati pretrage o vremenskoj prognozi će stići sa "Majkrosoftovog" pretraživača "Bing".

Zakerberg je rekao da "Graph search" ne predstavlja prijetnju po internet pretraživače. "Ne vjerujem da će ljudi početi da koriste 'Fejsbuk' samo zbog pretrage", izjavio je on.

Pretraga je za sada dostupna samo korisnicima u SAD, a svi drugi mogu da se prijave na listu čekanja na dnu stranice "Graph search".

 

Portal Analitika