In firme

Kaspersky upozorava na virus "crveni oktobar"

crvenioktobarokRuska kompanija Kaspersky Lab saopštila je da je identifikovala novi računarski virus nazvan "crveni oktobar", čija su meta istočnoevropske zemlje iz kojih prikuplja povjerljive podatke koristeći šifre NATO-a i EU, prenijeli su mediji.

Kaspersky upozorava na virus "crveni oktobar"
Portal AnalitikaIzvor

"Virus je prvenstveno usmjeren na zemlje istočne Evrope, nekadašnje republike bivšeg SSSR i zemlje u centralnoj Aziji, mada se 'žrtve' mogu naći bilo gdje, uključujući zapadnu Evropu i Sjevernu Ameriku, navodi u saopštenju "Kaspersky Lab".

U saopštenju se ističe da postoje "snažni tehnički dokazi da su hakeri sa ruskog govornog područja".

Virus "crveni oktobar", koji je bio aktivan najmanje do 2007. godine, prikuplja podatke šifrovane softverom koje koristi nekoliko službi od EU do NATO-a.

"Kaspersky Lab" upozorava da "crveni oktobar" može da "zarazi" i smartphone i prikuplja informacije o šiframa za logovanje radi probe na drugim sistemima.

Ruska kompanija ističe da je "crveni oktobar" jedinstven modul koji se skriva unutar programa "Adobe reader" i paketu "Microsoft office", a koji hakerima omogućava da ponovo dobiju pristup ukoliko je štetni softver otkriven i uklonjen.

Meta virusa su, osim diplomatskih i državnih agencija raznih zemalja širom svijeta, takođe i istraživačke, energetske i nuklearne institucije.

"Kaspersky Lab" osnovan je 1997. godine i zapošljava više od 2.300 stručnjaka i vodeća je kompaniju oblasti internetske bezbjednosti i izradi antivirusnih programa.

(foto: klix.ba)

 

 

Portal Analitika