In firme

CERN još moćniji poslije remonta

okcernVelikom hadronskom sudaraču, najvećem i najmoćnijem akceleratoru čestica na planeti koji je oduševljavao naučnike i dijelom širio strah među običnim svijetom, slijede dvije godine remonta.

CERN još moćniji poslije remonta
Portal AnalitikaIzvor

Ogromna mašina koja se nalazi u sjedištu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Švajcarskoj - početkom ove godine će obustaviti rad, piše Blic.

Posljednja aktivnost sudarača, koji je postavljen u predgrađu Ženeve, blizu švajcarsko-francuske granice, biće sudar protona s jonima olova, a nakon toga će uslijediti dugi remont, koji bi trebalo da potaje sve do kraja 2014. Veliki hadronski sudarač u CERN-u biće, prema planovima, ponovo uključen tek 2015, kada bi trebalo da bude još moćniji. Cilj remonta je postizanje maksimalnih nivoa energije kako bi se došlo do novih otkrića poput nedavnog otkrića Higsovog bozona ili „božje čestice“.

Džejms Giliz, portparol CERN-a, kazao je da će ponovno aktiviranje deset milijardi dolara vrednog sudarača, početkom 2015, omogućiti posmatranje rijetkih pojava i rješavanje novih misterija. On je u izjavi za Asosiejted pres naveo da će Veliki hadronski sudarač biti operativan još dva mjeseca, a da će potom biti zatvoren dvije godine kako bi inženjeri mogli da povećaju njegovu snagu do maksimalnog nivoa i time omoguće simulaciju trenutaka nakon Velikog praska, koji se dogodio prije oko 14 milijardi godina

Za to vreme fizičari CERN-a se neće odmarati. Pred njima je obiman posao provjere podataka dobijenih prošlog jula, nakon otkrića nove subatomske čestice - Higsovog bozona, s kojim se otvaraju nova polja razumijevanja univerzuma. Naredna dva mjeseca protoni će nastaviti da se sudaraju u Velikom hadronskom sudaraču, koji će nakon toga biti podvrgnut višenedeljnim testiranjima priije nego što bude zatvoren.

Posmatrači u UN

Organizacija CERN pokazala je svoj značaj na globalnom planu kada je prije nešto više od dvije nedjelje dobila status posmatrača u Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Nakon usvajanja rezolucije koju su podnijele Švajcarska i Francuska, kao države na čijoj teritoriji se nalazi CERN, njegov generalni direktor Rolf Hojer sastao se sa Ban Kin Munom, generalnim sekretarom UN.

 

Portal Analitika