Zanimljivosti

Za što sve mlijeko može da posluži?

mlijeeekoMlijeko je važna namirnica zbog kalcijuma koji jača kosti, te brojnih vitamina i minerala. Međutim za što sve mlijeko još može da se koristi?

Za što sve mlijeko može da posluži?
Portal AnalitikaIzvor

Ako nijeste znali, mlijeko odlično skida fleke s odjeće, podmlađuje kožu i daje odličan ukus smrznutoj ribi...

Popravite razbijeni porculan

Prije nego što bacite stari porculanski tanjir ili šoljicu iz bakinog seta, pokušajte da ga popravite mlijekom. Okrnjeni tanjir stavite u šerpu i prelijte ga mlijekom te stavite da se kuva. Čim mlijeko prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte još 45 minuta na laganoj vatri. Proteini iz mlijeka nevjerovatno će izravnati sve nastale pukotine.

Očistite i omekšajte ruke

Uređivanje bašte i dvorišta ili pak čišćenje garaže obično rezultira prljavim i grubim rukama koje običan sapun ne može da dovede u red. Kako bi vam ruke ponovo bile čiste, bez ijedne mrljice i meke, napravite smjesu od zobenih pahuljica i mlijeka, te je energično utrljajte u ruke. Mrlje će nestati, a mlijeko i zobene pahuljice će omekšati i smiriti kožu.

Uklonite fleke s odjeće

Za uklanjanje mrlja od mastila s obojene odjeće, odličan trik je natopiti odjeću u mlijeko i ostaviti da odstoji preko noći. Odjeću stavite u posudu, prelijte mlijekom, ostavite preko noći da odstoji, pa je sljedeći dan normalno operite u mašini - fleke će lako nestati.

Smrznutoj ribi vratite svjež ukus

Ako želite da smrznuta riba ima ukus kao svježa, isprobajte ovaj trik. Smrznutu ribu stavite u posudu pa je prelijte mlijekom. Ostavite je da stoji u mlijeku sve dok se potpuno ne otkravi. Poslije toga, riba će imati isti ukus kao da je tek svježe kupljena.

Napravite masku za lice

Odličnu i hranljivu masku za lice možete napraviti baš od mlijeka. Masku napravite miješanjem jedne četvrtine šoljice mlijeka u prahu s vodom sve dok ne dobijete gustu smjesu, nalik pasti. Lice dobro prekrijte smjesom i ostavite da se potpuno osuši, a zatim isperite toplom vodom. Lice će vam biti svježe i podmlađeno, piše T portal.

Portal Analitika