Društvo

Junaci naših dana – Crnogorci u Srbiji

Odlukom o raspisivanju izbora za Skupštinu Srbije, što je zakazano za 26.april ove godine, osim mnogih pitanja koje muče politički život Srbije, ponovo se otvorilo i pitanje položaja i statusa Crnogoraca u Republici Srbiji. Naročito nakon skandalozne izjave srpskog ministra zdravlja...
Junaci naših dana – Crnogorci u Srbiji
Dr Stevan Konstantinović
Dr Stevan KonstantinovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Za očekivati je da će međudržavni odnosi Srbije i Crne Gore biti predmetom predizborne kampanje u Srbiji, što već jeste tako; da će crkveno pitanje u Crnoj Gori biti i dalje tema na kojoj će se dokazivati ko je veći Srbin, bio na vlasti ili u opoziciji; da ostaje neizvesno da li će preostala oaza Crnogoraca dobiti svoj politički glas u zakonodavnoj vlasti Republike Srbije.

ETNOCID NAD CRNOGORCIMA

Nekadašnja velika nacionalna zajednica Crnogoraca, koja je brojala preko 100 hiljada ljudi smanjila se upravo za već pomenutih 100 hiljada i to u roku ne većem od 20 godina i sada se bori za opstanak.

Takav etnocid ni jedna nacionalna zajednica nije doživela u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

zoran-loncar

Za ove izbore, Crnogorska partija, kao jedini politički reprezent crnogorske nacionalne zajednice, udružila se sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Demokratskim savezom vojvođanskih Hrvata i manjim političkim organizacijama slične orijentacije.

Iskreno, ni sa kime drugim, politički respektabilnijim za ulazak u Skupštinu Republike Srbije, nije ni mogla da se udruži.

Svi ostali su na drugoj, bilo strani vlasti ili na strani nacionalne opozicije.  Ali ni korektnijih partnera na političkoj sceni Srbije u ovom trenutku, osim pomenutih,  kad je reč o Crnogorcima  - nema. Samo je nekoliko osoba, desetak, dvadesetak u Srbiji, koji su javno reagovali na nekoliko pokušaja nasilnog svrgavanja legitimne vlasti u Crnoj Gori, time i poništavanja crnogorske državnosti, kao i zatiranja crnogorskog identiteta, kako u Crnoj Gori, tako i van  nje. Ovo „van nje“, Crnogorci su već iskusili.

Da je statistički ostato isti broj Crnogoraca kao pre 20 godina, Crnogorska partija bi mogla i samostalno izaći na izbore i da se ne pribojava prelaska izbornog cenzusa, pa ma koliki on bio. Ali nije tako.

SRPSKI NACIONALNI OPTIMIZAM

U naletu nacionalnog optimizma koji je obećao aktuelni predsednik Aleksandar Vučić kad je zavladao Srbijom, i Vojvođani su očekivali svoje mesto. Liga socijaldemokrata Vojvodine tada, politički gledano, nije najbolje prošla. Kako je vreme teklo, najveći infrastrukturni projekti bili su realizovani u centralnoj Srbiji; privlačenja inostranih ulaganja takođe su usmerena južno od Vojvodine.

2101aleksandarvucicHrvati se politički nisu pridružili Vučiću, kao što su to učinili Mađari,  i ostali su po nedavnim anketama „najomraženija nacionalna grupa u Srbiji“. Trenutno po nacionalnoj omrazi mogu ih dostići samo Crnogorci, ukoliko se na vreme ne izjasne kao Srbi i stanu u prve redove borbe protiv crnogorskog identiteta. Ligaši, i njihov lider Nenad Čanak, odavno nose uz svoju političku orijentaciju epitete separatisti: Hrvati su jednako tradicionalno „ustaše“. a kod Crnogoraca se očekuje da se ostvari istorijski modifikovana izreka „posrbica gori od Srbina“.

CENZUS

 Da li će ovako sklopljena koalicija uspeti da pređe smanjeni izborni cenzus od 3 procenta?

Za to se brine niko drugi nego prvi potpredsenik Vlade Republike Srbije, Ivica Dačić. Na tome se politički pozicionira jer se u ničemu drugome ne razlikuje od Aleksandra Vučića i ne zna kako da izađe na ove izbore, u zagrljaju sa njime, ili samostalno. Oni koji će bojkotovati izbore, na izgled nisu protivnici, pa targetovanje mora biti usmereno na nekog drugog.

stevandrCrnogorci su mu postali ciljna grupa a sa ciljem da se neko od Crnogoraca u tišini doma svoga ne bi setio, pre izbornog dana, da je Crnogorac, i na izbornom listiću zaokružio listu na kojoj je Crnogorska partija.Zna on da ih ima preko 100 hiljada u Srbiji. Ivica Dačić preti oduzimanjem državljanstva i proterivanjem Crnogoraca iz Srbije. Poziva se na negativne stereotipe o Crnogorcima, jer ništa drugo i nikog drugog kao političkog protivnka nema da bi se izborno profilisao.

SCILA I HARIDBA

No, to je dovoljno opasno za ljude crnogorske naconalnosti koji žive u Srbiji. Probajmo biti na njihovom mestu, ne samo pre ove izbore nego bar 20 godina unazad. Prošl su Scilu i Haridbu. Neki nepovratno više nisu Crnogorci, neki ćute i znaju o čemu je reč, a neki su ostali tvrdi i neće odustatu od onoga što jesu.

Pa, neka budu srećni izbori za one koji glasaju za koaliciju u kojoj je Crnogorska partija. Neka bude želje i nade da Crnogrci ostvare pravo na svoj naconalni identitet, na informisanje, na školovanje, na kulturne isnstitucije, na veroispovest, na ukupno ljudsko dostojastvo.

 Srećni vam bili izbori Crnogorci pa ma kako na njima prošli.

(Autor je profesor iz Novog Sada)

Portal Analitika