In firme

Tesla po tržišnoj vrijednosti pretekla Volkswagen

Američki proizvođač električnih vozila Tesla istisnuo je njemački Volkswagen s pozicije drugog proizvođača automobila u svijetu po tržišnoj vrijednosti iako po broju isporučenih automobila i dalje uvelike zaostaje za njemačkom kompanijom.
Tesla po tržišnoj vrijednosti pretekla Volkswagen
HinaIzvor

Cijena Teslinih dionica više je nego udvostručena od oktobra prošle godine kada je kompanija izvijestila da je treće fiskalno tromjesečje zaključila s dobiti. Prethodno je pozitivan poslovni rezultat zabilježila u posljednja dva tromjesečja 2018.

Još se ne mogu pohvaliti pozitivnim rezultatom u cijeloj poslovnoj godini.

Dionice porasle četiri posto

U srijedu su Tesline dionice porasle četiri posto pa je tržišna vrijednost kompanije premašila 100 milijardi dolara. Time je istisnuo njemački Volkswagen s druge pozicije u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Vodeću poziciju drži japanska Toyota s 230 milijardi dolara.

Neki analitičari smatraju da rast cijena Teslinih dionica odražava dobre rezultate kompanije u proteklim mjesecima. Tesla je nedavno otvorio fabriku u Šangaju koja bi im trebala poslužiti kao odskočna daska za osvajanje kineskog tržišta.

Po broju isporučenih automobila i dalje zaostaje za etabliranim automobilskim divovima. Tako je u janurau izvijestio da je prošle godine isporučio više od 367.500 automobila, 50 posto više nego 2018. godine.

Volkswagen ih je isporučio gotovo 11 miliona, a Toyota je od janura do novembra prodala nešto više od devet miliona.

Američki su regulatori u međuvremenu pokrenuli istragu protiv Tesle zbog zapaljenja baterija i neočekivanog ubrzanja automobila.

Kanadski regulatori traže kaznu za Volkswagen

Loša vijest stigla je danas Volkswagenu i iz Kanade, čiji su mu regulatori odrezali kaznu od 196,5 miliona kanadskih dolara (135,8 miliona eura) zbog kršenja pravila o emisijama štetnih gasova.

Volkswagen je u decembru optužen da je u Kanadu uvezao 128 hiljada vozila koja su kršila standarde o emisiji štetnih plinova.

Kompanija je priznala da je prekršila propise o emisiji štetnih gasova iz dizelskih vozila i da je dostavljala netačne informacije. Prošlog su mjeseca izvijestili da su sklopili nagodbu o rješenju spora ne navodeći detalje.

Ukupno ih je skandal s ugradnjom softvera za krivotvorenje podataka o emisiji štetnih gasova do sada stajao više od 30 milijardi eura kazni i ostalih troškova.

Portal Analitika