Sci/Tech

Radenka Krsmanović Whiffen i RESTART IT ovogodišnji dobitnici MATA nagrada

Ovogodišnje nagrade za doprinos razvoju novih tehnologija u Crnoj Gori su dobili Dr Radenka Krsmanović Whiffen za induvidualni doprinos i Kompanija RESTART IT za institucionalni doprinos
Radenka Krsmanović Whiffen i RESTART IT ovogodišnji dobitnici MATA nagrada
Portal AnalitikaIzvor

MATA nagrada se dodjeljuje pojedincima i institucijama koji su u prethodnoj godini ostvarili značajan doprinos razvoju i popularizaciji novih tehnologija u Crnoj Gori, uključujući naučni i stručni aspekt. Nagrada je rezultat predloga žiria, kojeg čine referentni nezavisni naučnici i stručnjaci iz oblasti nauke i visokih tehnologija. Vremenom je postala veoma popularna i prestižna. 

Dr Radenka Krsmanović Whiffen je rođena Podgoričanka, trenutno radi u istraživačkom centru ENEA Casaccia u Rimu, Italija, na projektu razvoja piroelektričnih nanomaterijala za dobijanje električne energije za koji je dobila Marie Sklodowska Curie Individual Fellowship. Diplomirala je elektroniku na Univerzitetu Crne Gore i magistrirala skenirajuću elektronsku mikroskopiju na Univerzitetu u Salentu, Italija. Doktorirala je na ispitivanju optički aktivnih materijala tehnikama elektronske mikroskopije na Univerzitetu u Antverpenu, Belgija.

Više od deceniju bila je zaposlena u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ Univerzitetu u Beogradu; gdje je i izabrana u zvanje naučnog savjetnika. Vodila je niz prestižnih nacionalnih, bilateralnih i medjunarodnih projekata. Dobitnica je prestižne medjunarodne nagrade  „Research in Paris“. Bila je naučno-tehnološki menadžer u grupi za elektronsku mikroskopiju, kao i istraživač na Univerzitetu Madeira, Portugal. Oblast naučnog rada Dr Krsmanović Whiffen je primjenjena fizika i nauka o materijalima, prije svega primjena metoda optičke spektroskopije i elektronske mikroskopije u istraživanjima nanostrukturnih materijala, 

Rezultate svojih istraživanja dr Radenke Krsmanović Whiffen je publikovala u 46 prestižnih naučnih radova. Ukupan impakt faktor časopisa u kojima su objavljeni radovi IF = 115,21, dok je prosečan IF po objavljenom radu 2.81, što je čini jednim od najkvalitetnijih crnogorskih naučnika.

Crnogorska kompanija RESTART IT je osnovana 2011. godine u Podgorici sa jedinstvenim ciljem orjentisanim na kreiranje naprednih, dizajnerski modernih rješenja za web i mobilne platforme. Uspješno su realizovali veliki broj projekata i radili su sa mnogim firmama, od malih i srednjih preduzeća pa do velikih kompanija i nacionalnih agencija. Kompaniju okuplja mlade kreativne inžinjere i programere a predvodi je Miodrag Nikač. 

MANT (Crnogorska Asocijacija za Nove Tehnologije) tokom 9 godina svog rada je prerasla u prestižnu naučno-tehnološku asocijaciju sa sjedištem u Crnoj Gori, poznata po naučno-tehnološkim brendovima MECO, CPS&IoT, WiPiEC SSon CPS&IoT. Njene konferencije i publikacije su uključeni u najprestižnije naučne baze, a partner je vodećih svetskih asocijacija za napredne tehnologije i nauku. Imala je čast da ugosti u nasoj zemlji nekoliko nobelovaca iz oblasti prirodnih nauka i tehnologije u Crnu Goru. Učestvuje u implementaciji velikog broja domaćih i stranih projekata iz oblasti nauke, visokog obrazovanja i tehnološkog preduzetništva. 

Nagrade će se dodijeliti 27. decembra 2019. godine na u okviru Godišnje skupštine ove organizacije. 
 

Portal Analitika