Prava stvar

Koja su pravila lijepog ponašanja na Internetu?

U periodu vaspitavanja djeteta, istovremeno sa pričom o tome koja su pravila lijepog ponašanja uopšte, trebalo bi da dođe i priča o korišćenju Interneta i pravilima koja tamo treba poštovati.
Koja su pravila lijepog ponašanja na Internetu? Foto: Domen.me
Domen.me
Domen.meAutor
Domen.meIzvor

I dok zabrinuto gledaš svoje dijete kako odrasta, opterećen svim izazovima koje znaš da ga očekuju u narednom periodu, vjerovatno da ti brigu čini i sam pomen društvenih mreža kao izvora potencijalnih opasnosti, prevara i vršnjačkog nasilja kojem smo, nažalost, svjedoci.

grafika-za-tekst-analitika

 

U periodu vaspitavanja djeteta, istovremeno sa pričom o tome koja su pravila lijepog ponašanja uopšte, trebalo bi da dođe i priča o korišćenju Interneta i pravilima koja tamo treba poštovati. Ako se pitaš kada je pravo vrijeme za priču o tome, znaj da nikada nije prerano. Možeš jedino da zakasniš ako tvoje dijete poznaje Internet i nove tehnologije bolje nego ti, pa savjete već traži na drugom mjestu.

Zbog toga, nakon čitanja ovog teksta, baci se u istraživanje novih tehnologija i spremi se za konstruktivne razgovore sa svojim djetetom. A ja ti danas donosim kratak pregled pravila ponašanja na društvenim mrežama koja se obavezno moraju poštovati.

 

top-ways-parents-are-protecting-gen-alpha-kids-online

 

Zlatno pravilo ljubaznosti

Borbe oko učenja djeteta da govori magične riječi hvala, izvoli ili molim bile su poznate još i našim roditeljima. Dok naša djeca odrastaju sa mobilnim telefonom u ruci, mi moramo voditi jednu borbu više: u vrijeme haosa koji vlada na Internetu, kako ih naučiti da budu ljubazni i fini tamo gdje ih ne posmatramo i pred ljudima koje možda ni oni ne poznaju lično?

Prvi razgovor svakako bi trebalo povesti na temu ljubaznosti. Imati lijepe riječi, argumentovano raspravljati tako da se tokom rasprave niko ne uvrijedi ili osjeti neprijatno - predstavljaju ključna pravila ljubaznosti na Internetu. Ne sprečavaj svoje dijete da iznese mišljenje, ali neka to bude u granicama pristojnosti i odmjerenosti. Zašto?

zlatno-pravilo-ljubaznosti

 

Osim što to govori o vaspitanju i ličnosti vašeg djeteta milionima korisnika na Internetu, istraživanja pokazuju da oni koji su percipirani kao ljubazniji od strane svog okruženja kasnije budu uspješniji u poslu i životu. Od samog otvaranja profila na društvenim mrežama ili prvog ostavljanja komentara, važno je da svako tvoje objašnjenje prati i primjer “zamisli sada sebe u situaciji kada je ovaj komentar ili poruka upućena tebi”. Stavljanjem djeteta u istu situaciju kod njega možeš izgraditi vrijednosti da poštuje druge, primjereno se ponaša i samo rasuđuje i razlikuje dobro od lošeg.

Otisak na internetu?

Jedna tajna - sve što uradimo na Internetu ostaje zauvijek tamo. Često, čak i greškom objavljena fotografija može biti predmet brojnih zloupotreba. Važno je naučiti dijete koji sadržaj smije, a koji nikako ne bi trebalo objavljivati onlajn, odnosno kojeg bi za nekoliko godina moglo da se zastidi, a na šta bi bio ponosan. Naučite svoje dijete da se zapita koji je krajnji cilj i poruka njegove objave (da povrijedi nekoga, pohvali se novim uspjehom, lijepom fotografijom ili mjestom koje ste porodično posjetili), prije nego što to uradi.

Mladi često, zbog količine vremena koje provode na društvenim mrežama, izjednačavaju Instagram i Facebook profil sa ljudima u oflajn svijetu. Zbog toga su važan dio reputacije i toga kako okolina doživljava tvoje dijete, upravo društvene mreže.

Najčešća zamka u koju djeca upadaju kada razgovaraju sa svojim onlajn prijateljima, a budimo iskreni nekada se to desi i nama,  jeste da nemaju osjećaj stvarne konverzacije zbog odsustva mogućnosti da sagovornika pogledaju u oči. Tako počinju promjene u ponašanju.

Po istraživanju kompanije doMEn, čak 24% djece mlađe od 12 godina više vremena provodi sa svojim prijateljima onlajn nego uživo. Odrastanjem, procenat tinejdžera koji sa svojim prijateljima komunikaciju primarno onlajn će rasti, zbog čega je poznavanje pravila komunikacije na internetu ključno.

 

grafika-za-blog-post

 

Razgovor sa strancima - prilika za upoznavanje ili opasnost?

Stižemo ponovo do momenta koji predstavlja noćnu moru za svakog roditelja čije dijete odrasta sa mobilnim telefonom u rukama - od miliona ljudi koji postoje na Internetu, koga će moje dijete upoznati? I na to naravno možeš uticati. Prvih mjesec dana kada tvoje dijete krene u školu sigurno da ga nećeš pustiti da samo ide ulicom koliko god vam škola bila blizu. Prvih nekoliko puta, vodićeš ga za ruku, pokazivajući semafore i sve raskrsnice koje treba da pređe. Naravno, do tog momenta je već postojala priča da se sa strancima nikako ne upušta u razgovore.

razgovor-sa-strancima-prilika-za-upoznavanje-ili-opasnost

 

Isto je i sa Interntom! Prije nego počne samostalno da koristi svoj prvi telefon ili profile na društvenim mrežama, važno je da ga “držeći ga za ruku” naučiš i upozoriš na sve što može predstavljati opasnost. Jedna od potencijalnih opasnosti su i brojne onlajn prevare čija su ciljna grupa mlađi tinejdžeri zbog svoje naivnosti ili nedovoljnog poznavanja novih tehnologija.

Dijete moraš naučiti tome da ne prihvata svaki zahtjev za prijateljstvo i da prvo ocijeni da li se radi o lažnom ili pravom profilu (po fotografijama, broju prijatelja i interakcijama sa njima to ćete zajedno lako ocijeniti). Brojna su i lažna obavještenja ili nagrade koje zahtijevaju unošenje ličnih podataka i broja bankovnog računa. Na vrijeme skreni pažnju djetetu na to da, koliko god djelovalo bajkovito, nije sve na Internetu istinito.

Naravno, ne zaboravi da Internet nije samo opasnost po tvoje dijete, već i izvor bezbroj mogućnosti koje ga mogu povezati sa svojim vršnjacima i otvoriti mu vrata cijelog svijeta. Tvoje je da ga samo na pravi način uvedeš u taj svijet!

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima.

 

Portal Analitika