Prava stvar

Šta je Twitch i šta sve treba da znate o njemu prije nego dopustite djetetu da ga koristi?

  • Prije svega, šta je tačno Twitch?
  • Zašto je Twitch toliko popularan?
  • Kako zaštititi dijete na Twitchu?
  • Za kraj, probajte i vi da se uključite


Šta je Twitch i šta sve treba da znate o njemu prije nego dopustite djetetu da ga koristi? Foto: Domen.me
Domen.meIzvor

Twitch ne nudi nikakvu vrstu roditeljskog nadzora ili bloka za određene strimove. Stoga ćete dijete najbolje zaštititi ako obratite pažnju na: slobodu na kojoj morate raditi kod vaše djece da bez nedoumica mogu razgovarati i o načinu korištenja interneta i o situacijama koje bi mogle biti neprikladne, ograničenje korištenja računara na vidljive djelove doma i čest i temeljan nadzor djetetovog korištenja interneta

Ukoliko imate kući malca kog morate silom da odvajate od računara (a naročito ako je taj malac gejmer) vjerovatno ste imali priliku i da čujete za čuveni Twitch. Vjerujemo da ste izguglali šta je u pitanju, ali da vam možda i nije baš u potpunosti jasno ni kako funkcioniše ni koja je njegova svrha. Pa, evo prilike da vam razjasnimo sve što vas može zanimati.

Prije svega, šta je tačno Twitch?

Twitch je usluga striminga (digitalnog emitovanja) uživo predviđena za one od trinaest i više godina. Kada je pokrenut 2011. godine, bio je fokusiran skoro u potpunosti na gejmere, ali se to vremenom promijenilo, pa sad na njemu svakog dana možete pronaći strimere kako igraju video-igre, stvaraju umjetnost, kuvaju, vode emisije i još mnogo toga.

Naravno, nisu svi koji su na Twitchu tu zbog strimovanja. Većina korisnika dolazi da gleda druge kako strimuju. Ovi korisnici komuniciraju i jedni sa drugima i sa omiljenim strimerima i to mogu da rade preko računara, telefona, pa čak i nekih konzola za igre. Ono što je takođe bitno naglasiti jeste da je Twitch besplatan za korištenje i da ga možete gledati bez obzira na to da li imate registrovan Twitch nalog ili ne.

Zašto je Twitch toliko popularan?

#1: Najprije, zbog gejming zajednice

Strimovanje igranja video-igara nudi opciju onlajn komentarisanja uživo kako sa drugarima tako i sa drugim ljudima koji vole da igraju isti tip video-igara, pa se stvara i osjećaj pripadnosti među igračima i nauči se ponešto o tome kako igrati bolje ili, možda, kako preći određeni nivo video-igre na kome ste malo zapeli.

#2: U pitanju je dobar način da se zaradi novac

Iako većina strimera emituje iz hobija, neki su od toga napravili uspješne karijere. Pošto je Amazon kupio Twitch 2014. godine, on je integrisan sa Amazon Prime-om i omogućava strimerima da zarade novac nudeći in-stream veze preko kojih gledaoci mogu da kupe igre koje se igraju. Pored toga, tu su i oglasi, pretplate i donacije.

#3: Najzad, zbog recenzija popularnih igara

Neke od najpopularnijih igara koje se emituju na Twitchu su League of Legends, Fortnite i Minecraft. Neki strimeri mogu dobiti rani pristup novoj igri i stoga se gledaoci mogu okupiti na Twitch da bi pogledali.

Kako zaštititi dijete na Twitchu?

Ako ste prijavljeni (a za to morate biti registrovani na Twitchu sa svojim nalogom), možete postaviti filtere za chat da biste blokirali diskriminaciju, seksualno eksplicitan jezik, bilo koji vid neprijateljstva i/ili vulgarnost. Takođe imate mogućnost prijaviti i blokirati (konkretne) korisnike ako rade nešto što nije u skladu sa pravilima kojih se pridržava Twitch zajednica. Detaljne instrukcije možete naći na stranici safety.twitch.tv u vodiču posvećenom roditeljima i vaspitačima.

Međutim, Twitch ne nudi nikakvu vrstu roditeljskog nadzora ili bloka za određene strimove. Stoga ćete dijete najbolje zaštititi ako obratite pažnju na: slobodu na kojoj morate raditi kod vaše djece da bez nedoumica mogu razgovarati i o načinu korištenja interneta i o situacijama koje bi mogle biti neprikladne, ograničenje korištenja platforme na vidljive djelove doma (većina djece koja se nađe na meti neprijatnosti onlajn emituje ili prati livestream iz spavaće sobe ili dok su sami kod kuće) i čest i temeljan nadzor djetetovog korištenja interneta (bitno je pratiti pridržavaju li se pravila koja ste prethodno postavili i prošli sa njima, jer je sasvim prirodno da se poslije nekog vremena opuste).

Za kraj, probajte i vi da se uključite

Ovo je nešto što konstantno ponavljamo, ali probajte da se uključite i u ovaj tip aktivnosti vašeg djeteta tako što ćete se zanimati za igrice koje igra, kanale koje prati i probati možda da čak nešto od toga zajedno sa njim odigrate ili ispratite da bi ga bolje razumjeli.

Osim toga, još jednom ćemo naglasiti da računar ili bilo koji drugi uređaj na kojem vaše dijete igra igrice i/ili pristupa platformi kao što je Twitch ne treba smjestiti u odvojenu sobu sa zatvorenim vratima (bez obzira na to što vam može nekad smetati ton – uostalom, tu su uvijek slušalice), nego u dnevnu sobu ili neku drugu prometnu prostoriju, gdje u svakom trenutku neko od ukućana može ispratiti situaciju.


Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn, koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Tokom 2019. godine kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjenim mladima koje doMEn stvara u Crnoj Gori, kao i besplatno preuzeti priručnik Bezbjednost djece na internetu i društvenim mrežama.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.