Prava stvar

Šta se dešavalo na društvenim mrežama ove, a šta su predviđanja za sljedeću godinu?

Neke 2008. godine, jedva sam čekala da otvorim svoj Facebook profil. Dopisivanje sa prijateljima, dijeljenje statusa, igrice – sve to postalo je sastavni dio svakog mog dana od trenutka kad sam pristupila ovoj društvenoj mreži.

Danas, četrnaest godina kasnije, situacija je dosta drugačija.

Šta se dešavalo na društvenim mrežama ove, a šta su predviđanja za sljedeću godinu? Foto: Domen.me
Domen.meIzvor

Stvari na društvenim mrežama mijenjaju se brzo. Toliko da i ne stignemo da se naviknemo na jednu promjenu, a već je stiglo desetak novih. Neke obožavamo, nekim se iščuđavamo, a neke bismo najradije poslali u zaborav. Noviteti dolaze takvim tempom da ono što nam je bilo zanimljivo prije godinu, vjerovatno nam nije toliko interesantno danas, a već sjutra ga se možda nećemo ni sjećati.

Video sadržaj i dalje živi svoj najbolji život

Prvo su bili dugački videо-zapisi. Zatim su došli oni gdje imamo samo 10-15 sekundi da kažemo i pokažemo sve što želimo, što nam je donio TikTok. Nakon toga se veliki povratak dugačkih video-formi desio – upravo na TikToku. A sada imamo i Story format za skoro sve mreže, koji je takođe od mogućnosti objavljivanja kratkih videa došao do toga da ne moramo da žurimo, već računamo na nešto duže vrijeme tokom kojeg ćemo reći sve što želimo.

TikTok je društvena mreža koja je nastavila svoj rast i u 2022. godini, a predviđanja su da će tako biti i tokom naredne godine. Tip sadržaja koji će i dalje dominirati je video – bilo na TikToku ili kao Instagram Reels. Ovo se čini logičnim jer se iz dana u dan na ovim mrežama pojavljuju novi trikovi koje želimo da isprobamo i vidimo da li su zaista tako dobri, novi trending recepti, načini za uređenje enterijera, preporuke za vježbanje i sve što možemo i ne možemo zamisliti.

Zbog toga vjerovatno ne iznenađuje činjenica da sve veći i veći broj ljudi za pretragu koristi prvo društvene mreže, a zatim klasične pretraživače. Od toga kako da uvijete kosu bez korišćenja izvora toplote, preko „instagramičnih“ lokacija u Rimu, pa sve do trikova za čišćenje kuće koji će bar na malo duži period spriječiti taloženje prašine.

Manje preprodajnog sadržaja, više BeReal momenata

Sadržaj iz kojeg agresivno izbija „kupi me“ sve manje i manje je interesantan ljudima i zato ga ne viđamo tako često kao prije na društvenim mrežama. Kako je onlajn kupovina postala još popularnija i preko društvenih mreža, sada to „kupi me“ možemo čuti iz Shop odjeljka na mrežama – gdje mu je, kako samo ime kaže, i mjesto. :)

Suprotno „namontiranom“ sadržaju, često kreiranom za društvene mreže, imamo aplikaciju koja je lansirana 2019, a postala ultrapopularna ove godine. U pitanju je BeReal, koja funkcioniše vrlo jednostavno: preuzmete aplikaciju, dodate prijatelje i čekate da vam stigne notifikacija. Od tog trenutka imate dva minuta da napravite fotografiju prednjom i zadnjom kamerom i to je to za taj dan. Ako to uradite, možete da vidite fotografije vaših prijatelja nastale po istom principu. Ako ne, više sreće drugi put – već sjutradan.

Pretpostavlja se da će aplikacija biti popularna i sljedeće godine jer efekat iznenađenja čini svoje – ne znate u koje doba dana će vam stići notifikacija i imate malo vremena da napravite fotografije, što znači da nemate kad da tražite dobre uglove, osvjetljenje i prostor. Sa druge strane, tu je i radoznalost, to jest želja da vidite šta se dešava kod vaših prijatelja u tačno određenom trenutku.

Bilo kako bilo, šta god da nam 2023. godina donosi na polju društvenih mreža, jedno je prilično izvjesno – i sljedeće godine one će biti sastavni dio naših života. Možda će se vremenom mijenjati naše preferencije ka jednoj u odnosu na drugu mrežu, ali vrlo je vjerovatno da će one i dalje biti izvor informisanja, zabave, pa zašto da ne – i edukacije.

Istina, ako predstavljate kompaniju ili brend na društvenim mrežama, važno je da ne budete isključivi i da gradite svoju zajednicu samo na ovim kanalima. Na to nas je još jednom podsjetila čitava Twitter drama koja se odvijala ove godine. Umjesto toga, neka u fokusu vaše pažnje bude i građenje zajednice izvan okvira društvenih mreža i putem ostalih kanala komunikacije (računajte da ne možete omanuti s dobrim vebsajtom i/ili portfoliom). A što se društvenih mreža tiče zapamtite da je i sada, kao i uvijek, važno koristiti ih na pravi način, vodeći računa o svojoj i bezbjednosti ličnih podataka.


Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn, koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Tokom 2019. godine kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjenim mladima koje doMEn stvara u Crnoj Gori.

Portal Analitika