Prava stvar

Da li je pametni zvučnik potreban vašem djetetu?

U pitanju je uređaj koji predstavlja kombinaciju zvučnika, mikrofona i glasovnog asistenta. Tako nam, osim slušanja muzike, može dati odgovore na razna pitanja, zakazati buđenje, služiti za zabavu, upravljati drugim pametnim uređajima u kući i izvršavati zadatke putem glasovnih komandi

Da li je pametni zvučnik potreban vašem djetetu? Foto: Domen.me
Portal AnalitikaIzvor

Pametni telefon, pametni sat i onda pametni zvučnik. Sve pametne “stvarčice” zvuče primamljivo, ali da li su nam sve i odmah neophodne? A kakva je situacija kada i djecu ubacimo u jednačinu? Šta im i kada kupiti i da li uopšte razmatrati kupovinu?

Pitanja je mnogo, a nakon što razmotrimo prednosti i nedostatke i ustanovimo da li konkretni uređaj za naš i naše najmlađe ima neku korist, odluka je samo na nama. Zato, krenimo redom. Za početak, kao i kod manje-više svakog višefunkcionalnog uređaja, i ovdje važi da, ako mislite da ćete koristiti samo jednu od opcija koje nudi, onda vrijedi sagledati i alternative.

02-Kako-funkcionis-e-i-s-ta-omoguc-ava-pametni-zvuc-nik

Kako funkcioniše i šta omogućava pametni zvučnik?

U najkraćem, ovo je uređaj koji predstavlja kombinaciju zvučnika, mikrofona i glasovnog asistenta. Tako nam, osim slušanja muzike, može dati odgovore na razna pitanja, zakazati buđenje, služiti za zabavu, upravljati drugim pametnim uređajima u kući i izvršavati zadatke putem glasovnih komandi.

Kada osoba koja koristi zvučnik izgovori glasovnu komandu, zvučnik koristi mikrofon kako bi prepoznao glas osobe, a zatim preko internet veze šalje komandu na servere glasovnog asistenta (možda ste čuli za neke od njih: Amazon ima Alexu, Apple ima Siri, a Google - Google Assistant-a). Tada se već dešava magija koja omogućava razumijevanje toga što je osoba tražila, a zatim se pretražuje internet ili sačuvani podaci kako bi se došlo do odgovora. Kada dođe do odgovora, glasovni asistent vraća odgovor zvučniku koji tada reprodukuje zvuk.

03-U-kojim-situacijama-pametni-zvuc-nik-moz-e-biti-koristan-za-djecu

U kojim situacijama pametni zvučnik može biti koristan za djecu?

Djeca, kao i odrasli, mogu putem zvučnika postavljati pitanja na koja će brzo dobijati odgovore, ali i igrati igre, zabaviti se i slušati priče. Ukoliko u svojoj blizini imate školarca, kada vi niste uz njega, pametni zvučnik može biti od pomoći pri rješavanju domaćeg zadatka, ali i pri razjašnjavanju gradiva i upoznavanju sa manje poznatim pojmovima.

Od toga šta je teleskop, koji je najviši planinski vrh na svijetu, do pitanja iz biologije, istorije i pomoći pri rješavanju matematičkih zavrzlama - gotovo da ne postoji oblast u kojoj pametni zvučnik ne može biti podrška u edukaciji i informisanju. Na vama, naravno, ostaje da ispratite kako je dijete savladalo gradivo, budete mu oslonac i konstantno ga učite važnosti preispitivanja stvari i kritičkog razmišljanja.

O čemu voditi računa pri razmatranju kupovine pametnog sata za dijete?
0
O čemu voditi računa pri razmatranju kupovine pametnog sata…
15.11.2022 09:46
Koji veb-sajtovi i aplikacije mogu biti korisni vašim školarcima?
0
Koji veb-sajtovi i aplikacije mogu biti korisni vašim…
20.10.2022 09:00

Nakon tolikog učenja, vrijeme je za odmor i razonodu. Tu opet od koristi može biti pametni zvučnik koji dijete može koristiti za slušanje muzike, priča ili pjesama, igranje igara ili zbijanje šala. Dijete na ovaj način može i učiti nove izraze iz maternjeg, ali i stranog jezika, dodatno probuditi svoju kreativnost i radoznalost, a ovdje su samo još neki od načina za korišćenje pametnog zvučnika koji garantuju dobru zabavu.

01-Da-li-je-pametni-zvuc-nik-potreban-vas-em-djetetu

Da li je pametni zvučnik dobar i za porodične aktivnosti?

Ako ste osuđeni na boravak u kući ili dugu vožnju automobilom, vrijeme možete prekratiti igranjem kvizova na način što ćete zajedno odgovarati na pitanja koja postavlja pametni zvučnik. Za razliku od pametnog telefona i tableta koji djeca drže u rukama i fokusirana su na ekran, u ovom slučaju će fokus biti na komunikaciji i interakciji uz pomoć koje zajedno sa drugim osobama u okruženju djeca dolaze do odgovora na pitanja.

Još jedna od mogućnosti pogodna bez obzira na to da li ste roditelj djeteta starijeg ili mlađeg uzrasta jeste i pričanje priča. Kada fizički niste u mogućnosti da mu pred spavanje ispričate priču, u pomoć pristiže pametni zvučnik. Vi snimite priču, a djeca samo treba da zatraže zvučniku da je pusti. Jedna od aplikacija koja upravo to omogućava a radi sa Google zvučnicima je My Storytime.

Na kraju, sigurnost je nešto o čemu vjerovatno razmišljate. Bez obzira na proizvođača čiji model mjerkate, gotovo svi omogućavaju kreiranje posebnog profila za djecu i roditeljsku kontrolu u pogledu toga na koji način djeca uređaj koriste, šta rade i koja pitanja ili naredbe zadaju. Poput Google-a, i ostali u kontinuitetu uvode nove funkcionalnosti kojima nastoje omogućiti sigurnije korišćenje i konverzacije prilagođene uzrastu. Važno je da i o ovim stvarima razmislite i upoznate se sa konkretnim modelima prije donošenja odluke koja će biti najbolja za vas i vaše dijete. Na kraju krajeva, vi ste ti koji znate šta je za njega najbolje.


Portal Analitika