In firme

Pojavio se prije tačno 25 godina i potpuno promijenio sve!

Od sive kutije na kojoj je mogao da se igra Metal Gear Solid nastao je čitav jedan gejming svijet koji je potpuno promijenio ono što smo do prije 25 godina zvali samo "igrice".
Pojavio se prije tačno 25 godina i potpuno promijenio sve!
Telegraf.rsIzvor

Trećeg decembra 1994. godine Sony je ušao u gejming industriju - i od tada ništa više nije isto.

Na današnji dan prije 25 godina, originalni PlayStation utro je put eri 3D igara na kućnim konzolama. Tokom tih četvrt vijeka, kompanija je konzolu stalno unapređivala i poboljšavala, zamjenjujući CD DVD-om, čuveni "dvorogi" gejmped DualShock kontrolerom, mjenjajući joj izgled i dimenzije...

Osim četiri generacije hardvera, uticaj PlayStationa se proširio i na razvoj igara, pa su one počele ekskluzvno da se razvijaju za PS, da bi neke od njih postale najpopularnije gejming franšize današnjice. Među njima su: Uncharted, God of War, Gran Turismo, ali i inovativne indi igre kao što je Shadow of the Colossus.

Ono što je možda najfascinantnije u cijeloj priči jeste dugovječnost PlayStationa, jer dok su se druge konzole pojavljivale i nestajale, on je svih četvrt vijeka bio i ostao tu.

Samo prvog dana kada je originalni PlayStation pušten u prodaju, u Japanu je prodato 100.000 konzola. Najprodavanija od dosadašnje četiri konzole bila je nasljednica originala. PlayStation 2 je prodat u više od 150 miliona komada, čime je postao najprodavanija konzola za igranje video igara u istoriji gejminga.

Čak i danas, sa mnogo većom konkurencijom raznoraznih gejming gedžeta i sve popularnijim igranjem igara na pametnim telefonima, PS4 je uspio da prestigne brojku od 100 miliona prodatih jedinica i da se nađe na drugom mjestu.

Osim na igrački svijet, PlayStation je ostvario veliki uticaj na mnoge aspekte života i (popularne) kulture, od mode do zaštite životne sredine.

Dvadeset pet godina je dugo vrijeme, pa nije ni čudo što su mnogi koji su se sa njim družili od početka, nostalgični. Od sive kutije na kojoj je mogao da se igra Metal Gear Solid, nastao je čitav jedan gejming svijet koji je potpuno promijenio ono što smo do prije 25 godina zvali samo "igrice".
 

Portal Analitika