Literatura

Objavljena knjiga "Ne daju mi oči da šutim" Šemsudina Gegića

Upravo je iz štampe izašla  knjiga "Ne daju mi oči da šutim" autora Šemsudina Gegića, poznatog spisatelja, dramaturga, pozorišnog, televizijskog i filmskog reditelja, jednog od rijetkih autora sa prostora EX Jugoslavije koji je tokom svoje tridesetogodišnje karijere dobio najviša međunarodna priznanja u svim medijima i žanrovima u kojima se okušao.
Objavljena knjiga "Ne daju mi oči da šutim" Šemsudina Gegića
Portal AnalitikaIzvor

Izdavač knjige je časopis Komun@ iz Podgorice, čiji su recenzenti Željko Rutović iz Crne Gore i Fadila Nura Haver iz Bosne i Hercegovine, redaktor Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BIH, a autor korica Amela Hadžimejlić, poznata bosansko-hercegovačka slikarka i bivša dekanesa na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu. 

Ova knjiga sastavljena je od dvadeset šest priča sa šireg lokaliteta tromeđe, između nekadašnjih republika bivše SFRJ, a sada suverenih država Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije gdje se u dramaturški precizno organizovanoj ispovijesti Šems Drinac  javlja u različitim ulogama: kao sudionik događaja (glavni junak), kao svjedok događaja (sporedni lik), ili, pak, kao skriveni sveznajući pripovjedač. 

“Gegićeva knjiga, sa svim pričama, koje po svojoj unutrašnjoj strukturi i organizaciji istovremeno funkcionišu i kao klasična zbirka priča (jer je svaka pojedinačno zaokružena), predstavlja jednu vrstu labavog romana, jer ih osim zajedničkog narativnog plana u romanesku strukturu uvezuje i pripovjedačeva porodica” , napisala je između ostalog u recenziji, Fadila Nura Haver, poznata bosansko hercegovačka književnica i novinarka. 

Željko Rutović, takođe kao recenzent knjige “ Ne daju mi oči da šutim” između ostalog napominje da čitaoca Gegić svojim pričama vraća izvorištu pisane pripovijedačke riječi, podjednako razumljive, koliko zavodljive i inspirativno propitujuće, i ne manje ohrabrujuće za predjele bogatstva ljudske duše i neprekinute vatre snage tradicije i uloge porodice. 

“U bogatstvu tromeđe, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, opisanih krajeva, događaja, ljudi i susreta, Gegić re-prezentira i markantno postavlja na scenu vrijednosna obilježja, društvene tipologije, mentalitetske matrice, koje u neponovljivoj individualnosti dinamiziraju čovjekovu originalnost kao utočište-pribježište vjekovnoj samo-održivosti, razapetoj između puta i bespuća, između nade i ponora, između života i smrti, požude i tragike, uzleta i pada, pravde i nepravde, mržnje i ljubavi, između zemlje i neba, prostora u kojima se ne da konfekcijski ukrotiti i ustrojiti, njegov čovjek, njegova duša i njegov život. Sa Gegićevom knjigom riječ, podjednako i ljudska i književna, dobija na snazi, značaju i sveopštoj vrijednosti..,"zapisao je Rutović.

S druge strane, opisujući svoje najnovije književno djelo, Gegić naglašava  zašto se upravo, nakon brojnih autorskih djela objavljenih u različitim domaćim i međunarodnim medijima odlučio da ekskluzivno ustupi na izdavanje ove knjige jednom crnogorskom izdavaču poznatog, respektabilnog, ne samo crnogorskog, nego i regionalnog  časopisa Komun@), čime je ,kako ističe, prema crnogorskim čitaocima otvorio sva vrata i sve prozore staništa jednog kradljivca sopstvenih uspomena. Ta  knjiga po njemu “ može sa vama putovati sve vrijeme dok se vozite transibirskom željeznicom ili letite interkontinentalnim avio-letovima, a sa vama je i ako ste u samoći, tuđini, u svom svijetu. Neka vam vaše oči ne daju zaspati dok je ne pročitate, jer ćete čuti vama poznate i ne poznate glasove, čak mirise osjetiti, emocije uzburkati...", rekao je između ostalog  autor o svojoj knjizi.

Knjiga Šemsudina Gegića, koji je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, stručno se usavršavao u Milanu i scenarista je više desetina radio i pozorišnih drama uprizorenih na velikim scenama profesionalnih pozorišta Regije, dokumentarno-igranih i televizijskih filmova, nastala  je u Milanu gdje se u Opsedale San Raffaele liječi od karcinoma.

Inače, prema planu izdavača i autora  planirano je više promocija knjige  u regionu, dok će prvo predstavljanje  biti u Podgorici početkom naredne godine.

gegicknjiga3d


 

Portal Analitika