In firme

Politički lov na najveću društvenu mrežu; "Zašto bismo nakon svega vjerovali Fejsbuku?"

Prema svemu sudeći, američki Kongres otvorio je sezonu lova na Fejsbuk, najveću i najutjecajniju društvenu mrežu, piše Večernji.hr.
Politički lov na najveću društvenu mrežu; "Zašto bismo nakon svega vjerovali Fejsbuku?"
b92Izvor

Ova društvena mreža je, bar posredno, prilično uticala na posljednje američke predsjedničke izbore.

Osnivač i većinski vlasnik Fejsbuka Mark Cukerberg punih šest sati u srijedu je odgovarao na pitanja kojima su ga “rešetali” članovi Kongresa i odbora za finansijska pitanja.

Osnovni razlog za saslušanje pred Kongresom bila je Libra, odnosno nova kriptovaluta koju je Fejsbuk lansirao, no članovi Kongresa, njih više od 60, nisu štedjeli Cukerberga ni sa drugim pitanjima.

Nije im posao nadgledanje

Cukerberg je, najprje, optužen da Fejsbuk ne provjerava istinitost političkih oglasa koji se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži. "Nije moj posao da nadgledam šta političari govore i koliko u tome ima istine", odgovorio je Cukerberg.

On nije mogao da potvrdi da će oglasi koje političari u duhu govora mržnje objavljuju na Fejsbuku biti uklonjeni. Jedino što je mogao da potvrdi je to da će biti uklonjeni oni oglasi koji pozivaju na nasilje ili odvraćaju ljude od glasanja.

Fejsbuk nema i ne može da ima ulogu u učenju glasača da prepoznaju na koji im način političari lažu – rekao je osnivač ove društvene mreže.

Iz Kongresa su naveli primjer da je tokom izbora za Kongres 2018. oglase objavljivao bivši član Američke nacističke stranke.

Jedini Cukerbergov odgovor bio je da je Fejsbuk u procesu redefinisanja svoje politike oglasa te da u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima niti može odgovarati na pitanja o pojedinim oglasima dok ne zna sve detalje.

"I zašto bismo nakon svega ovog vjerovali Fejsbuku, pogotovo kad se radi o novoj kriptovaluti ", rekao je kongresmen Hacienga.

Cukerberg je rekao da Fejsbuk ne bi lansirao kriptovalutu bez da posjeduje odobrenja svih potrebnih američkih regulatornih agencija i pri tome najavio da su njegove firme Fejsbuk i Kalibra voljne da napuste cio projekat ako se pokaže da ijedna dozvola ili saglasnost nedostaju.

Pojekat Libra okuplja 28 članica, velikih firmi i korporacija, među kojima je Fejsbuk lider, ali svakako ne i jedini.

Uostalom, ovo je i dobra stvar za SAD.

"Ako Fejsbuk ne stvori ovakvu kriptovalutu, budite sigurni da će to učiniti Si Đinping i Kina", rekao je Cukerberg.

To je pak dovelo do čitavog niza pitanja zašto je, ako je cilj Libre i patriotizam, sjedište Libre u Švajcarskoj, a ne u SAD, na šta je došao odgovor kako je to bilo pitanje poslovnog izbora, no da Švajcarska ne može uticati na kriptovalutu kako bi to mogla Kina.

Fejsbuk je jedna od najvećih kompanija svijeta, i to kompanija koja ima mogućnost uticaja na javno mišljenje.

Pogotovo na javno mnjenje koje kreira političku sliku svijeta.

Nema nikakve sumnje da je Fejsbuk pod velikom lupom svih regulatora u SAD jer vjerovatno niko ne želi da se ponove bilo kakve sumnje u uticaj na predsjedničke ili bilo koje druge izbore na zapadu.

Portal Analitika