In firme

Strategija pametne specijalizacije biće verifikovana i na međunardonom nivou

Crna Gora, kao zemlja koja je najviše napredovala kada je u pitanju pridruživanje Evropskoj uniji, ima šansu da zvanično bude prva država koja nije članica EU28, a čija Strategija pametne specijalizacije bi mogla biti verifikovana uskoro i na međunarodnom nivou, istakli su iz Ministarstva nauke.  
Strategija pametne specijalizacije biće verifikovana i na međunardonom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Iz ministarstva su podsjetili da je nakon nezvaničnog zelenog signala Evropske komisije u junu 2019. godine naša država na nacionalnom nivou usvojila ovu strategiju koja, kako kažu, predstavlja krovni dokument razvoja jedne zemlje.

Posebno saslušanje od strane velikog broja EU direktorata i jedinica (JRC, DG RTD, DG NEAR, DG GROWTH, DG AGRI) zakazano je 29. oktobra u Sevilji, Španiji.

„Naš tim, koji čine predstavnici Ministarstva nauke, Ministarstva ekonomije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Kancelarije za evropske integracije (IPA tim), treba da se izbori da se ova strategija kruniše i na internacionalnom nivou“, kazali su iz ministarstva.

Prema njihovim riječima, pametna specijalizacija predstavlja jedan od najznačajnijih strateških dokumenata Crne Gore, dajući suštinsku podršku ekonomiji i razvoju našeg društva, ali i važnu ulaznicu u porodicu EU.

Portal Analitika