Kultura

Štosna vizija propasti

Ploča je zaokružena jasnim vremenskim okvirom, uz jak utisak da iz začaranog kruga ni nakon tri decenije nijesmo uspjeli da se otrgnemo
Štosna vizija propasti
Objektiv/PobjedaIzvor

Nema znakovitije i tačnije najave spoticanja u jugoslovenski ambis 90-ih, od refrena „Izgleda da mi smo sami“ beogradskog benda U škripcu. Poput potvrde da bilo koji novotalasni poklič regionalne scene 80-ih odjekuje rezonantno tek deceniju kasnije. Skoro proročki.
Ekipa iz benda U škripcu (nezaboravni Milan Delčić Delča, Zoran Vulović Vule, Aleksandar Vasiljević Vasa, Aleksandar Lukić Luka i Miloš Obrenović) imala je taj talenat da jedan samoironičan, autsajderski skroman svijet oboje tek primjetnom sjetom. Za viziju svijeta i života koji, bez sumnje, polaze po zlu. 

Odjeci stvarnosti
Na sličan način kao VIS Idoli i u istom periodu, prije skoro četiri decenije, U škripcu su znali da efektno, štosno i vrlo jednostavno učitaju neke dominantno kritičke, vrlo intelektualne odjeke stvarnosti svog vremena. Ono što posebno obilježava njihovo stvaralaštvo je kultna radio emisija „Mladi novi svijet“, potom i „Ritam srca“. Koliko je sve to važno, svjedoči činjenica da je baš iz tih projekata krenuo Radio B92, potom mnogo kasnije i televizija... Za vrlo jasan utisak da su U škripcu za Beograd bili isto što i Nadrealisti za Sarajevo. Možda i mnogo više od toga. 
Negdje između laganog štosa i opasno oštre ironije, popa i kempa, funkcionisali su i postojali u tom vremenu Delča i ekipa. Od nepravedno potcijenjenih pjesama na čuvenom i kultnom projektu „Paket aranžman“, do njihovog prvog albuma „Godine ljubavi“ (PGP RTB, 1982). Vrhunac popularnosti su ploče „O, je!“ i naravno „Nove godine“, izdate za Jugoton, dok ih finiš 80-ih zatiče u sjenci, zatišju već protutnjale novotalasne oluje, sa albumima „U škripcu“ i „Izgleda da mi smo sami“ (oba za PGP RTB).
Sve to je tek skica mozaika koji će vas ubijediti zašto nam je baš sad potreban ovaj „Greatest Hits Collection“, koji je, vrlo simbolično i bitno, objavila Croatia Records (bivši Jugoton). Hitovi poput „Siđi do reke“, „Nove godine!“, „Kockar“, „O, je!”, „Koliko imaš godina“ i „Beograd spava“ su sa ploča koje im je objavio Jugoton, a u većini zauzimaju prostor ove kompilacije u 20 iskričavih poglavlja. 

u-skripcu-2

U začaranom krugu
Na kompilaciji su vrlo interesantne pjesme poput „Noć ča, ča, ča“ i „Dobar vetar, plava ptico“ koje odlično pokazuju koliko su U škripcu osluškivali odjeke najaktuelnijih trendova planetarne sint-pop ere iz prve polovine 80-ih. Ploču odlično zalijeću „Koliko imaš godina“, „Nove godine“ i „Kockar“, a sumorno i jezovito zaključuju „Beograd spava“ i „Siđi do reke“. Za nevoljan i tužan oproštaj jedne novotalasne ere, što se više nije mogla čuti u kakafoniji glasova uništenja 90-ih. Tako je ova ploča zaokružena jasnim vremenskim okvirom, uz jak utisak, da iz tog začaranog kruga ni nakon tri decenije nijesmo uspjeli da se otrgnemo.
S. S.
Ocjena: 95/100

(FOTO: xxzmagazin.com/ jugoton.net)

Portal Analitika