Svijet

Policija u Teksasu ubila crnkinju kroz prozor njene spavaće sobe

Policajac u Teksasu u ranim jutarnjim satima u subotu ubio je 28-godišnjakinju. Atatiana Jefferson (28) bila je u svojoj spavaćoj sobi kada je kroz prozor sa spoljašnje strane, ubio policajac kojeg je pozvao komšija u gradu Fort Worthu.
Foto: BBC News
Foto: BBC News
BBC NewsIzvor

Zabrinuti komšija pozvao je policiju jer u vrata Atatianinog stana bila otvorena tokom noći, u 2:30 po lokalnom vremenu.

Policajac koji je izašao na teren, inače bijelac, upucao je Jefferson, mladu crnkinju, svega nekoliko sekundi nakon što je uočio kroz prozor.

Snimak s policajčeve kamere otkriva da je zapucao čim je spazio ženu. Policija je u u službenoj izjavi kazala da se policajac "osjećao ugroženo" te su ga suspendovali dok traje istraga, javlja BBC.

Prema objavljenom snimku policajac se uopšte nije predstavio žrtvi, a tvrdi da je u sobi pronašao pištolj. Inače, svi stariji od 18 godina smiju legalno posjedovati oružje u toj američkoj državi.

Jefferson se brinula o 8-godišnjem nećaku koji je živio s njom i u trenutku ubistva njih dvoje su igrali video igrice, tvrdi advokat porodice.

Komšija koji je pozvao policiju sad krivi sebe. Prije nego je došla policija, sam je išao da provjeri što se događa, ali nije primijetio nikakvo kretanje u Atatianinom stanu.

"Šokiran sam. Ljut. Uznemiren. Osjećam da je to dijelom moja krivica. Da nijesam zvao policiju, sad bi bila živa", kazao je James Smith (62), piše BBC.

Portal Analitika