Svijet

Džihadisti bježe iz zatvora, Kurdi poručuju da je Islamska država oživjela

Nakon turskih napada na Siriju, članovi porodica boraca Islamske države u kampu el-Hol na sjeveroistoku zemlje pokušavaju da pobjegnu, javlja "Si-En-En". Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) navode da je napad Turske na sjeveru Sirije oživio Islamsku državu i pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zaustave turski vazdušni napad.
Foto: Screenshot RT
Foto: Screenshot RT
RTSIzvor

U El-Holu trenutno živi oko 70.000 ljudi, uglavnom članova porodica boraca Islamske države, a snimci koji se pojavljuju pokazuju haotično stanje u kampu pod jurisdikcijom kurdskih snaga.

Komandant kurdskih Sirijskih demokratskih snaga Mervan Kamislo rekao je da je u kampu došlo do "neposlušnosti civila" i da zatvorenici pokušavaju da napadnu čuvare.

Do nemira je došlo nakon upozorenja SDF-a, glavnog američkog partnera u borbi protiv Islamske države, da će vojni napadi Turske na sjeveroistočnoj granici Sirije otežati kontrolu terorista u zatvorima i članova njihovih porodica u kampovima.

Petorica boraca Islamske države pobjegla su iz zatvora "Navkur", nakon što je Turska juče ispalila minobacače u blizini tog zatvora.

"Postoji stvarna opasnost da vam situacija izmakne iz ruke", rekao je Mustafa Bali, portparol SDF-a, optužujući Tursku za puštanje zatvorenika Islamske države kao dio njihove strategije.

"Turska invazija oživjela Islamsku državu"

Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) kažu da je napad Turske na sjeveru Sirije oživio Islamsku državu i pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zaustave turske vazdušne napade.

Zvaničnik SDF-a Redur Kselil izjavio je na konferenciji za medije da SDF nastavlja saradnju sa koalicijom koju predvode SAD u borbi protiv Islamske države, iako se sada mora suočiti i sa napadom Turske na sjeveru Sirije.

"Turska invazija više ne prijeti oživljavanju Islamske države, već ih je oživjela i aktivirala je svoje ogranke u Kamishli, Hasaki i drugim oblastima", rekao je Kselil, podsjećajući na eksplozije automobila bombe u oba grada proteklog dana.

"Još uvijek sarađujemo sa međunarodnom koalicijom u borbi protiv ID. Sada se borimo na dva fronta, jedan protiv turske invazije i drugi protiv islamista",  dodao je Kselil.

Rekao je da su borci SDF-a, koji su četiri godine štitili koalicione snage Sirije, sada "mučeni turskim ratnim avionima u očima svojih saveznika", za koje je dodao da su ih "iznenada i bez upozorenja napustili".

Ovo je jasna aluzija na povlačenje američkih trupa sa dijela sirijske granice koji je sada ciljala Turska, dodao je Kselil.

Portal Analitika