Kultura

Kako se rađaju Džokeri

Magija ove serije je upravo u tome što čini da umiremo od smijeha gledajući nerealne stvari koje se, nažalost, zaista dešavaju.
(FOTO: screenshot)
(FOTO: screenshot)
Anja DROBNJAK
Anja DROBNJAKAutor
ObjektivIzvor

Lako je pomisliti kako se od premijere 22. sezone animirane satire „South Park“ ništa nije previše promijenilo. Zemlja je napravila još jedan krug oko Sunca. Tramp je i dalje predsjednik Amerike. Nasilje i ubistva su još dio svakodnevice. Što to onda, zaboga, ganc novi „South Park“ ima da nam poruči?

Ako se išta može reći za Treja Parkera i Meta Stouna, to je da nikada ne ostaju bez teksta. U „Meksičkom Džokeru“, premijernoj epizodi 23. sezone, servirali su beskrajno zabavnu priču sa važnom porukom.

Prodaja trave

Čini se da i integritet i zarada od Rendijevog porodičnog posla, uzgoja i distribucije marihuane, rastu kao iz vode. Naravno, sve dok Sten ne provjeri brojeve. Ispostavlja se da posao trpi velike gubitke zato što su građani Saut Parka počeli da gaje sopstvenu travu.

Integritet je zaboravljen, cilj je jasan, a sredstva nijesu važna. Rendi hita u zagrljaj korporativnim prevarantima. Njegov biznis partner Toveli ne odobrava ovu odluku i napušta posao. Trunke humora, razbacane ponegdje u Rendijevoj priči, gotovo su zanemarljive. Raskol sa Tovelijem je mlak, a poenta, koja god da je, nije uhvaćena. Čini se da ćemo kraj ili makar pojašnjenje ovog rukavca priče gledati u epizodama koje slijede.

Srećom, Parker i Stoun poslužili su i dezert. Fantastična, zabavna, i te kako relevantna priča skrojena je oko zakletih (ne)prijatelja Kajla i Kartmena. No, oduševljenje što ih ponovo vidimo brzo zamjenjuje zbunjenost.

- Nijesmo mi ti koji su zeznuli svijet, ali mi smo ti koji će platiti cijenu – kaže Kartmen.

Zatvorska komedija

Alarm Greta Turnberg pali se dok zadovoljno trljamo ruke spremni za poslasticu. No, na tome se sve završava. Bila je to samo kratka referenca na govor o klimatskim promjenama koji je zapalio svijet – a izgovorio ju je najneempatičniji karakter u „South Park“ univerzumu. Teško je i pomisliti da je Parkeru i Stounu ova tema bila dosadna. Znači li to da tek treba da čujemo što imaju da kažu o djevojčici o kojoj bruji planeta?

Trenutak Kartmenove ljudskosti otišao je u nepovrat nakon jednog telefonskog poziva. Poslije razgovora sa pripadnikom američke federalne službe „ICE“, koja je zadužena za procesuiranje imigranata, saznao je da može da „sredi“ pritvor kome god poželi. Naravno, njegova prva meta je Kajl.

Dok gledamo kako federalci razdvajaju porodicu Broklofski jasna je jeziva poruka Parkera i Stouna. Magija ove serije je upravo u tome što čini da umiremo od smijeha gledajući nerealne stvari koje se, nažalost, zaista dešavaju.

U nastavku epizode Kajl pokušava da ubijedi čuvare da ga puste objašnjavajući što takva mjesta mogu da izrode. Tako je rođen „Meksički Džoker“, budući ubica koji mrzi Ameriku i planira odmazdu.

Zatvorske scene su komične od početka do kraja: od isprepadanih čuvara, preko iznerviranog Kajla, do tek pristiglog Kartmena, kojem se zloba konačno obila o glavu. Nakon što čuvari shvate da je Kajl Jevrej, nastaje pometnja i strah zvani rasizam stupa na pozornicu. Sve je do detalja fenomenalno upakovano i ukrašeno kvalitetnim crnim humorom. Tek nakon što se dozovemo u realnost shvatamo koliko riječi koje smo čuli pulsiraju i peku.

Oštre riječi

Jedino što epizodu „Mexican Joker“ dijeli od petice jeste činjenica da nešto fali. Rendijeva priča je konfuzna i nedovršena, Kajlova oštra i urnebesna, ali previše mlaka za ovaj šou. Ljudi koji su spojili Đavola i Sadama Huseina, davno su pokazali da se ne plaše da viču protiv stvari koje ih ljute. Zašto onda imamo osjećaj da nam nešto prećutkuju?

Rano je davati bilo kakve prognoze o cjelokupnoj sezoni, ali s obzirom na to da je riječ o „South Parku“, nadamo se najboljem. Tegridi farme ćemo sigurno gledati u ovoj sezoni, a izvjesno je i da priča sa imigrantima nije završena. Gospodin Garison u ulozi Trampa će nas vjerovatno požrtvovano zabavljati, a čini se da ni Gretina priča neće stati na onoj referenci.

Za seriju kao što je „South Park“, tema nije glavni faktor. Mnogo su važniji snažan glas i riječi oštrije od seta Delimano noževa. Ako ih Parker i Stoun vrate, nemamo razloga da brinemo. Uostalom, Bogu hvala, živimo u takvom svijetu da im materijala za ismijavanje ne može faliti.

Portal Analitika