Kultura

Radost siromaštva i bogatstvo duše

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja vizuelna umjetnica Milena Živković.
FOTO: Andrija Krivokapić
FOTO: Andrija Krivokapić
Nova PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM 

Slučajno sam na Prvom programu Televizije Crne Gore odgledala film „The Place“ (Paolo Đenoveze, 2017). Ovaj jednostavan, a u isto vrijeme vrlo neobičan film bavi se važnom temom, na šta smo sve spremni radi ispunjenja svojih želja. Ovo je film o ljudskoj prirodi, onoj tamnoj, a i svijetloj strani svakog čovjeka istovremeno. Zanimljivo je što ovaj film djeluje psihoterapeutski i ima veoma zanimljivu dinamiku. 

Kako živimo sa manjkom strpljenja i u neprestanoj žurbi, topla preporuka su filmovi Andreja Tarkovskog. Skoro sam ponovo odgledala filmove „Nostalgija“ (1983) i „Stalker“ (1979). Svako njegovo ostvarenje je metafizičko i duhovno istraživanje čovječanstva. A svako novo gledanje ovih remek djela nanovo transformiše svijest. Kad smo već kod remek djela i italijanskih majstora preporučujem film „Miracle in Milan“ („Miracolo a Milano“, Vitorio de Sika, 1951). Ovo čudo od filma vrijedi gledati baš u ovom vremenu, jer govori o radosti siromaštva i bogatstvu duše.

TV

Kad pomislim na televiziju, prva asocijacija mi je jutarnji program. Ne pratim ga do kraja, ali volim da je televizor tad upaljen. Ta moja navika traje od djetinjstva, a stvara utisak da u jutarnjem programu nikad nema loših vijesti.

Voljela sam da gledam čuvenu emisiju „Agape“ na Studio B koja se sada emituje na Jutjub kanalu. Srećom je autor emisije Aleksandar Gajšek nastavio poslije njenog ukidanja na Studiju B. Volim emisiju „Alhemija Balkana“ na Al Jazeeri, novinar Goran Milić uliva posebno povjerenje. Uvijek saznam nešto novo i zanimljivo.

MUZIKA

Pjesmu Pink Floyda „Shine On You Crazy Diamond“ sa albuma „Wish You Were Here“ puštim skoro svaki dan, posebno dok radim. Nikako da mi dosadi. 

Posebno ujutro volim da čujem magičan glas Divne Ljubojević, koja maestralno izvodi duhovnu muziku. A od novijih stvari veoma mi se dopao italijanski predstavnik na Eurosongu Mahmood sa pjesmom „Soldi“.

Sve više mi se sviđaju džez obrade čuvenih pjesama. Jedna zanimljiva koju poslušah ovih dana je „Stani, stani, Ibar vodo“ u izvođenju Maje Odžaklijevske. A dublja i sjetnija verzija je instrumental Vlatka Stefanovskog i Stefana Milenkovića, gost na klavijaturi je Vasil Hadžimanov. Bend Artan Lili pored dobre muzike ima dobre tekstove. „Ako ostanem tu“ i dalje mi je najbolja njihova pjesma. Ove godine sam na Bedem festu otkrila koliko uživam u pank muzici, tj. u koncertima pank bendova. 

ZAOBIĐI

FILM 

Skoro sve horor filmove! Voljela sam ovaj žanr ranije, ali sada više ne. Gubljenje vremena je i gledanje komercijalnih i akcionih filmova. 

MUZIKA

Tako je teško reći što ne slušati, a da ne bude kliše. Neka bude ovako: sa lošom muzikom umjereno – svoditi je na minimum, slušati je samo na svadbama ako baš mora, sat-dva.

TV

Slično i za televiziju. Samo umjereno. 
 

Portal Analitika