Kultura

„Borderlands 3“ je saga koja nije smjela pasti u zaborav

Autori su odlučili da se maksimalno pridržavaju osnovne ideje i zadrže u fokusu ključni zadatak. U ovom slučaju to je spašavanje Pandore od izumiranja, ali na bolji način, uz dodavanje niza bočnih zadataka.
FOTO: gearboxsoftware.com
FOTO: gearboxsoftware.com
Ana Nives Radović
Ana Nives RadovićAutorka
Nova PobjedaIzvor

Fanovi akcije - one sa uvijek dobrom muzikom u pozadini i malo oštrijim humorom koji, istina, ne oduševljava baš svakoga, dobili su sredinom septembra priliku da igraju „Borderlands 3“. Originalno izdanje igre ugledalo je svjetlost dana prije deset godina. No, otkako je objavljen nastavak „Borderlands 2“ (2012) nije bilo značajnijih noviteta. Ni prednastavak iz 2014. nije toliko propraćen, što je ovu sagu uskratilo za masovno iskazivanje nestrpljenja vjernih fanova u godinama tokom kojih su među deset najpopularnijih predstavnika žanra bili neki drugi naslovi. 

Neki bi se tek prisjetili, a drugi, iako manje brojni, u međuvremenu i zaboravili iznenađenja kojima nas je tada Gearbox Software obradovao u razmaku između originalnog i prvog sljedećeg izdanja. 

Za veliki dio mlađe generacije gejmera „Borderlines“ je potpuna nepoznanica, što je razlog više da u danima kada su sve oči uprte u ono što treba da donese „FIFA 20“ ove redove, ipak, posvetimo jednom, u istoriji kreiranja nastavaka nakon duge pauze možda i najboljem primjeru kako ne razočarati one kojima je prethodna iteracija ostala u lijepom sjećanju. 

Novi izgled

Koliko god se činio davnim bilo koji od susreta s „dvojkom“, ne možemo ne uočiti drugačiji izgled igre - napredniji ne samo zahvaljujući onome što omogućavaju karakteristike današnjih uređaja, već uz vidljiva poboljšanja svih detalja iz prethodnog nastavka. S druge strane, izgled zatvorskih ćelija ostao je najvjerniji čuvar identiteta, no ovog puta uz prefinjen sloj tekstura, prirodnije osvjetljenje i bogatiju paletu boja koje vizuelnom segmentu daju više topline.

Poseban razlog zbog kojeg je ovakav grafički prikaz igre značajan u ovogodišnjem izdanju jesu noviteti vezani za galaktičko putovanje, budući da se otišlo dalje od Pandore, kao jedine planete, koju smo u prethodnim izdanjima upoznali. Avantura koju bismo mogli nazvati ekstrapandoralnom uvodi u fabulu nove likove, čineći da Pandora na kojoj sve počinje služi za upoznavanje o sadašnjosti, planirajući budućnost među modernom arhitekturom na Prometeju, u močvarnim predjelima Edena-6 ili u nekom djeliću jesenjih panoramskih prikaza Atine. 

Bočni zadaci

S obzirom na to koliko vremena je prošlo od prethodne do ove verzije igre neke od ključnih promjena prilično je teško opisati iz perspektive nekoga ko je nestrpljivo čekao nastavak, ali nije pogrešno reći da su autori učinili sve što bi im savjetovao svaki ljubitelj nekog serijala - da se maksimalno pridržavaju osnovne ideje i zadrže u fokusu ključni zadatak.

U ovom slučaju to je spašavanje Pandore od izumiranja, ali na bolji način, uz dodavanje niza bočnih zadataka u novim objektima, novim sredstvima, protiv novih, brojnijih neprijatelja. 

Još jedna karakteristika trećeg izdanja kod koje se nije nimalo popustilo jeste stvaranje ugođaja koji igraču doslovno ne dopušta da mu igra dosadi, uz pomoć trajne distribucije dopamina kroz povećavanje iskustva, razvijanje „drveta“ vještina tokom prelaska približno 50 nivoa i u potrazi za različitim vrstama akcije.

Brzi teleport

Prelazak na Sanctuary-3, svemirski brod koji služi i kao druga kuća igračkom timu, dio je nekoliko isprepletenih misija tokom kojih je u svakom trenutku moguće nadograditi opremu, a sve to uz mnogo bolju čitljivost mape. „Borderlands 3“ kao posebno istaknutu novinu donosi brzo putovanje teleportom u bilo kojem trenutku s jedne planete na drugu, kroz sjedišta u ključnim posjećenim oblastima.

Detalja u igri je mnogo, što ukazuje na činjenicu da se autori nijesu fokusirali samo na ono što je tehnički izvodljivo za izradu što luđe pucačine, već i na ono što ujedno i nekome ko se od „dvojke“ do dan-danas nagledao brojnih gejmerskih pogodaka i promašaja ne izgleda ni kao ponavljanje, ni kao improvizacija, a onome kome će prvi put zakoračiti u svijet graničnih područja omogućava lako upoznavanje svih pojedinosti, karaktera i sredstava.

U tehničkom smislu igra je svakako mogla biti naprednija i bogatija za sekundarne aktivnosti tokom boravka u nekim sredinama koje su osmišljene samo zarad napredovanja fabule. No, ono što je za svaku i ne tako čestu pohvalu jeste vidljivo uloženi napor da igrači ne budu potcijenjeni. 

Ocjena: 8/10
 

Portal Analitika