In firme

Damjanović učestvovala na „Adria Space Conference“ u Zagrebu

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, danas je, na poziv predsjednika Jadranske aero-svemirske asocijacije, Slobodana Danka Bosanca, učestvovala na događaju „Adria Space Conference“ u Zagrebu, koji je organizovala ova asocijacija u saradnji sa Institutom Ruđer Bošković i Univerzitetom Zadar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije Republike Hrvatske. 
Damjanović učestvovala na „Adria Space Conference“ u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

Cilj konferencije je podsticanje i jačanje regionalne saradnje u istraživanju i razvojnim aktivnostima u oblasti nauka i tehnologija o svemiru. Namjera je da se podstakne razvoj planova o saradnji u oblasti satelitskih tehnologija, raketnog pogona i raketnog inženjeringa. Konferencija je okupila istaknute govornike iz država Evropske unije, Jugoistočne Evrope, Izraela, uključujući visoke predstavnike Vlade Republike Hrvatske i vodeće svjetske stručnjake, te predstavnike naučne zajednice i tehnoloških kompanija. 

Nakon uvodnih obraćanja, ministarka Damjanović održala je prezentaciju na temu projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), gdje je posebno ukazala na zajedničke napore u procesu uspostavljanja ove krupne istraživačke infrastrukture bazirane na najsavremenijim tehnologijama. Imajući u vidu tematiku i značaj konferencije, ministarka je naročito naglasila značaj projekta u kontekstu regionalne saradnje, razvoja najsavremenijih i vrhunskih »cutting edge« tehonologija i koordinaciju razvojnih aktivnosti. Takođe, skrenula je pažnju i na potencijal za planove razvoja svemirskog sektora u smislu stvaranja povoljnih uslova za svemirska istraživanja na Zemlji, a koji su povezani sa SEEIIST projektom.

Nakon konferencije, ministarka je posjetila Institut Ruđer Bošković kako bi se bliže upoznala sa infrastrukturom ove značajne naučne ustanove u oblasti prirodnih i biomedicinskih nauka, kao i istraživanju mora i životne sredine.

Portal Analitika