Kultura

Svi slojevi degradiranog društva

Dramaturg, pisac, profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, član Alternativne teatarske kompanjije ATAK, Vasko Raičevič ovih dana bivstvuje u kreativnom haosu.
Svi slojevi degradiranog društva
M. ČAVIĆ
M. ČAVIĆAutor
ObjektivIzvor

Uz redovne aktivnosti na fakultetu, priprema razne projekte, radionice, promocije... Čeka ga nekoliko nedovršenih drama, propustio je nekoliko konkursa zbog relaksiranog pristupa, a možda je, objašnjava, samo star da bi trčao za konkursima. Svega je, kaže, previše, ako smije da se požali. Ipak, sve pozive kada se radi o umjetnosti, rado prihvata. U petak, 4. oktobra na Internacionalnom podgoričkom sajmu knjiga, sa Jankom Ljumovićem i Draganom Tripković, u okviru sekcije crnogorska književnost govoriće o savremenom dramskom pismu u izdavaštvu.

Raičević nije odbio ni našu ili-ili pitalicu, štoviše, usisao nas je u veoma poučnu diskusiju. Otkrijte koja serija ima najkompleksniju dramaturgiju, koji film treba češće emitovati i kako bi volio da dočeka penziju. Raičević nam je otkrio i da radi na jednom većem proznom tekstu koji će biti objavljen iduće godine.

Artur Miler ili Tenesi Vilijams?

- Miler. Ima niz komada koji kod nas nikad nijesu igrani, a vjerovatno ni prevedeni. Naročito oni prvi u kojima je bio na tragu marksističke teorije. Da imam vremena, bavio bih se prevođenjem dramskih tekstova. Možda jednog dana u penziji, ako penzija uopšte bude postojala u bliskoj budućnosti.

Majls Dejvis ili Čet Bejker?

- Nijesam tu neki stručnjak, ali sam često slušao Dejvisov „Kind of Blue“. To je ujedno bio i prvi džez album koji sam kupio (bješe to vrijeme kaseta). Pa neka bude Dejvis.

Dušan Makavejev ili Živojin Pavlović?

- Pavlović. Više mi odgovara ta estetika, uprkos ogromnom značaju Makavejeva. Recimo film „Zaseda“. To treba češće puštati na TV.

Serije „True Detective“ ili „Breaking Bad“?

- Breaking Bad“. To je najkompleksnija dramaturgija koju sam vidio u formi TV serije. S druge strane, „True Detective“ ima nekoliko briljantno režiranih epizoda prve sezone, majstorski pogođenu atmosferu, ali i površne, kvaziničeovske monologe detektiva Rasta Kola.

Andrej Nikolaidis ili Balša Brković?

- Nikolaidis. Ako ništa drugo, onda zbog „Mađarske rečenice“, koja je njegova najbolja knjiga, rekao bih. Mada je i Brkovićeva pojava značajna za našu kulturu.

Ingmar Bergman ili Andrej Tarkovski?

- Na neki način predstavljaju suprotnost, prije svega u odnosu prema religijskim temama. Iako sam ateista, ovaj put ću reći Tarkovski. Teško je nakon njegovih filmova slušati Bahove Pasije, a da vam te slike ne prolaze pred očima. Čini mi se da su Bergman i Tarkovski najbliži u filmu „Žrtva“ („Offret“, Andrej Tarkovski, 1986), a to mi je jedan od omiljenih filmova.

Nik Kejv ili Lenard Koen?

- Koen. Što ne isključuje Nika Kejva, ali ipak…ipak…

Dragan Nikolić ili Miša Janketić?

- Janketića sam gledao u pozorištu. To je moćna pojava, ne zaboravlja se lako.

Vilijam Šekspir ili Anton Pavlovič Čehov?

- Nepravedno je stavljati taj izbor. Na primjer, pročitao sam više teorijske literature o Šekspiru, ali Čehova čitam češće. Zašto? Nemam pojma.

Filmovi „A Streetcar Named Desire“ ili „Cat on a Hot Tin Roof“?

- Elija Kazan i Tenesi Vilijams su bili strašan tandem. Zato je „Tramvaj“ bio i uspješniji film. Ovo pitanje bi moglo da glasi i Marlon Brando ili Pol Njumen. Opet bih odgovorio u korist prvog.

Serije „Otpisani“ ili „Sivi dom“?

- Obje su odlične u svojim žanrovima. Više volim serije poput „Sivog doma“ jer zahvataju širi društveni kontekst.

Dejvid Linč ili Lars fon Trir?

- Zavisi kakav mi je dan. Trenutno bih rekao Linč. Mada su mi Fon Trirovi „Dogville“ i „Breaking the Waves“ uvijek u vrhu.

Elvis Prisli ili Frenk Sinatra?

- Frenk Sinatra, zbog nekoliko pjesama. Mada ne podnosim „My Way“ (a to je pjevao i Prisli, u drugoj varijanti).

Joy Division ili The Smiths?

- Joy Division. Ta vrsta mraka.

Serije „Mad Man“ ili „The Wire“?

- Svaka čast za „Mad Man“, ali ipak „The Wire“. Taj svijet me više zanima, a obuhvatili su sve slojeve jednog degradiranog društva. I ne daje nikakvu lažnu nadu u pogledu definitivnog rješenja tih problema.

(FOTO: Milutin Marković)

Portal Analitika