In firme

Kućnim eksperimentom provjerite da li je u kafu dodat skrob

Dobra kafa je ona kafa koja je 100 odsto kafa, rekla je Zorica Đorđević, tehnolog i menadžer proizvodnje. Ona je u studiju N1 pokazala jednostavan eksperiment kojim i u kućnim uslovima možete provjeriti da li je kafa koju pijete 100 odsto čista ili ima dodataka skroba.
Kućnim eksperimentom provjerite da li je u kafu dodat skrob
N1Izvor

Da biste izveli ovaj eksperiment potrebna vam je šoljica skuvane kafe, čaša vode, sirće i povidon jod iz kućne apoteke.

Đorđević je eksperiment (koji možete pogledati OVDJE) uradila na uzoricima dvije kafe, kako bi pokazala rezultat koji daje čista kafa i onaj koji daje kafa sa skrobnim dodatkom. Napominje da je za eksperiment važno da voda koja se koristi ne bude jako alkalna.

Da bi se provjerila čistoća kafe potrebno je u čašu vode sipati četiri do pet kašičica prohlađene skuvane kafe, a potom u taj rastvor dodati tri do četiri kašičice sirćeta.

"Ovo je klasičan hemijski test gdje skrob i jod daju intenzivnu plavu boju. Gdje nema surogata, to jest skroba, neće se pojaviti plava boja, gdje ima pojaviće se", objašnjava Đorđević.

To se vidjelo prilikom sljedećeg koraka, kada je u čaše s rastvorom kafe, vode i sirćeta dodala nekoliko kapi povidom joda. U jednoj čaši rastvor je ostao braon boje, a drugi se obojio u plavo.

"Ne znamo koji je surogat u pitanju, znamo samo da je od skroba i on je jeftiniji od kafe. Tako da kafa koja je jeftinija, najvjerovatnije ima dodatak skroba i nije čista", istakla je.

Portal Analitika