In firme

Otvorena konferencija regulatornih agencija u oblasti elektronskih komunikacija (VIDEO)

Međunarodna konferencija "Regulatorna djelatnost u oblasti elektronskih komunikacija", koja se već 17. put za redom održava u Crnoj Gori, otvorena je danas u Budvi u okviru 26. Infofesta - Festivala ICT dostignuća, koji je Vlada Crne Gore proglasila manifestacijom od državnog značaja davne 1993. godine.
Otvorena konferencija regulatornih agencija u oblasti elektronskih komunikacija (VIDEO)
Izvor

Kako je na otvaranju Konferencije istakao Darko Grgurović, izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), iako je naziv ovogodišnje konferencije "Buduća regulacija za sveobuhvatnu povezanost", osnova svega je u stvari povezanost ljudi.
“Da se povežu ljudi, da se povežemo, da bi i to povezivanje bilo što bolje - i između nas, i između naših država i građana. Pokrenuta je inicijativa za dosta sporazuma, potpisan je danas jedan važan tehnički sporazum o koordinaciji radio-frevfrencija. Podjsetiću da je prije pet godina poptisan ,ovdje u Budvi, sporazum o sniženju cijena u romingu, između Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore . Ta saradnja se pokazala dobrom za naše države i naše građane, tako da ću podsjetiti da je ove godine potpisan novi sporazum o sniženju cijena rominga, između šest zemalja Zapadnog Balkana”, naveo je Grgurović.

Konferencija je, kako je dalje istakao, pozicionirana kao glavni događaj i godišnji skup regulatora u regionu.
 “Mi jesmo domaćini, ali velika zahvalnost sa moje strane, upućuje se vama kao učesnicima svih ovih konferencija. Zahvalan sam za dopinos koji dajete svojim učešćem, prezentacijama i prenošenju znanja”, kazao je Darko Grgurović.
Predsjednik Savjeta EKIPa, Branko Kovijanić je istakao kako vjeruje da će iskustva, koja će tokom ova naredna dva dana biti prezentovana od strane prezentatora, biti od koristi svim učesnicima - predstvanicima regulatora tržišta,  Ministarstava, ali i kreatorima politike i razvoja ovog sektora, te operatorima, koji će u narednom periodu biti suočeni sa novim izazovima, koji sa sobom donose nove tehnologije i mreže.
“Kao što neki od vas znaju, ideja organizacije ove međunarodne konferencije, na kojoj bi se razmjenjivala iskustva u oblasti regulatorne djelatnosti, u sektoru elektronskih komunikacija, pojavila se 2003. Od tada, pa do danas, uspjevamo zahvaljujući vama, da održimo ovu konferenciju na visokom, i stručnom niovu. Potvrda kvalitetea ove konferencije se ogleda i kroz dugogodišnju prisutnost Međunarodne unije  za telekomunikacije (ITU), sa kojom već zadnjih sedam godina organizujemo konferenciju.  Zbog svih ovih godina saradnje , iskoristio bih i ovu priliku da se zahvalim Jaroslavu Ponderu, koji sa pozicije direktora za Evropu pruža nesebičnu podršku i pomoć našoj agenciji”, dodao je Kovijanić.

Osim postizanja razvojnih ciljeva UN-a, kako je istakla UN Rezidencijalni koordinator u Crnoj Gori , Fiona MekKluni , vrlo je bitno poštovati i slogan “Niko ne smije ostati po strani”.
“To su napori koji mogu da potraju cijelog našeg života, naročito moramo voditi računa o starijoj generaciji, ruralnim područjima, te porodicama koje imaju manje mogućnosti povezivanja sa digitalnim sektorom. Prema tome, promovišući Vaš rad i Vašu regulaciju, treba razmisliti o odnosu ICT-a i doživotnog učenja, o unaprjeđenju konkurentnosti  i eliminisanju socijalne isključenosti. Ja sam shvatila da je u tom smislu donešeno više inicijativa za adekvatne politike, posebno za jačanje mogućnosti pristupa obrazovanju i za unaprjeđenje uloge nastavnika i profesora i uopšte približavanje ove ideje svim građanima u državi”, ocijenila je MekKluni.
Na otvaranju je govorio i gospodin Jaroslaw Ponder, direktor kancelarije ITU-a za Evropu, koji je istakao značaj saradnje ITU-a sa Agencijom, te da je kvalitet, brojnost i uspjeh konferencije koji traje već godinama, doprinio da Konferencija postane dio Regionalne inicijative ITU-a za Evropu o širokopojasnoj infrastrukturi, emitovanju i upravljanju spektrom. Da je ova konferencija jedan od najeminentnijih skupova u kojem se razmatraju asepekti regulacije tržišnih razvojnih politika u oblasti komunikacija, suglasan je i Milan Srzentić državni sekretar u Ministarstvu ekonomije.
“Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju možda i najveću šansu ovog regiona za ekonomski rast , jačanje konkurentnosti i kompletnu transformaciju prirode i društva”, naveo je on.
Kako je dodao, roming sporazumom između šest zemalja Zapadnog Balkana, dokaz je da sve zemlje partneri rade odgovorno.
“Time dokazujemo još nešto, dokazujemo da znamo i da možemo da radimo zajedno, kao i da rezultati naših projekata donose konkretne i održive benefite svim građanima ovog dijela Evrope”, zaključio je Srzentić.

Na Konferenciji koja traje dva dana prijavljeno je oko 150 učesnika iz 17 zemalja regiona centralne i jugoistočne Evrope, a učesnici su predstavnici regulatornih agencija, ministarstava, operatora, međunarodnih institucija.

 

Portal Analitika