Kultura

Ne tako zabavno terorisanje zvijezda

Ludačka, niđe-veze pitanja flegmatičnog komičara i dalje su puna neodoljivog bezobrazluka. No, Galifianakisovi intervjui sada su u drugom planu. Filmska verzija paprati vene zbog loše iskorišćene mokumentarne forme

Ne tako zabavno terorisanje zvijezda
Objektiv/PobjedaIzvor

Piše:
Marija Ivanović-Nikčević

Malo što može da bude zabavno kao neprimjerno „gorenje“ velikih zvijezda. No, malo je i komičara koji su u stanju da ih izgore sa stilom, zabavnim nekorektnim forama koje ne zalaze u zonu poprostačenog toalet humora. Da spada u grupu baš takvih „flegmatičnih gorioničara“, Zak Galifianakis dokazao je još 2008. godine lansirajući talk show „Between Two Ferns“ u produkciji „Funny or Die“, pod rukovodstvom još jednog komičara – Vila Ferela. 

Paket uvreda
Kroz 22 epizode i jedan specijal, simpatični debeljko najpoznatiji po trilogiji „The Hangover“ sjedio je, kako naziv emisije govori, između dvije paprati. I ubijao od zajebancije gotovo nedodirljive ličnosti, od Baraka Obame, do Semjuela L. Džeksona i Breda Pita. 
Ove godine Netfliks je dao Galifianakisu šansu da pokaže da li je i dalje u formi. Na osnovu onoga što je pokazao u „Between Two Ferns: The Movie“ može se reći da nije nimalo popustio kada je riječ o pakovanju uvreda i terora u format intervjua sa najvećim zvijezdama. 
Njegova ludačka, često improvizovana, totalno niđe-veze pitanja i dalje su puna neodoljivog bezobrazluka. Nažalost, Galifianakisovi kvazi intervjui su ovog puta u drugom planu, što Netfliksov film na momente čini negledljivim i previše razvučenim, iako traje samo 82 minuta.
Najbolji dio dolazi već na samom početku, tokom Galifianakisovog razgovora sa tobož ljutim Metjuom Mekonahijem. Istog trenutka kada mu kaže: „Primjećujem da nosite majicu... Da li je sve u redu?“ imate osjećaj da će i filmska verzija sjednika između dvije paprati biti superzabavna. 

Pad energije
Nažalost, Galifianakisovo čedo počinje da tone odmah nakon poplave koja izbija u studiju i u kojoj se umalo udavio Mekonahi. Jedina i najbolja fora koja će stići prije toga glasi: „Što mislite, ko će prvi slučajno izgladnjeti samog sebe – Vi ili Kristijan Bejl?“ Ha!
Nastavak filma uvenuo je zbog Galifianakisovog trapavog pokušaja da se poigra sa zahtjevnim mokumentarnim formatom u stilu kultnog „This Is Spinal Tap“ (Rob Rajner, 1984) i Koenovog „Borata“ (Lari Čarls, 2006). Filmska verzija paprati zasnovana je na ideji da Zak dobije naredbu od gazde Vila Ferela da snimi deset intervjua sa zvijezdama širom zemlje kako bi mu dokazao da je zaslužio veliki talk show u rangu Dejvida Letermana. 
Nažalost, ovaj „zaplet“ djeluje samo kao izgovor za postojanje ovog projekta. Previše je labav, tranjavo napisan i bezidejno snimljen da bi se ovo uopšte i moglo nazvati filmom. Priča pada čim su u fokusu Galifianakis i članovi njegove snimateljske ekipe, a u prvom planu su većinu vremena, nauštrb simpatičnih intervjua koje vodi sa obožavanim zvijezdama kao što su Kijanu Rivs, Adam Skot, Bri Larson, Dejvid Leterman, Benedikt Kamberbač, Piter Dinklidž, Pol Rad, Tesa Tompson, Džon Ham...

Neiskusan format
Pritom, čim Galifianakis pokuša da pretvori intervju u sredstvo za zagrijavanje zapleta, kao u slučaju pljačkaške posjete Dinklidžovoj vili. Imate osjećaj da je protraćio jednu od najvoljenijih zvijezda serije „Game of Thrones“: niti vas je nasmijao, niti je pinkpanterska akcija sa Faberžeovim jajima išta učinila za (ne)postojeću radnju filmskih paprati.
Na koncu, naročito nakon što počne da se odmotava odjavna špica sa urnebesnim blupersima (možda najbolji dio filma), ostajete pod utiskom da bi bilo mnogo bolje da je Netfliks uložio u Galifianakisov stari format. Umjesto filma, mogao je da dobije, na primjer, barem deset epizoda za čistokrvne intervjue sa poznatima, bez baktanja sa filmskim zakonima koje očigledno najbolje ne razumiju ni on, ni neiskusni režiser i scenarista Skot Okerman.
Bez obzira na to što se film nikako nije proslavio, nadajmo se da će „Between Two Ferns“ ipak preživjeti kao talk show. Kao što već rekosmo, malo je što zabavno kao bacanje neprimjerenih fora na račun velikih zvijezda, a još manje je komičara koji umiju da im zavale vruću packu kao Galifianakis.
Ocjena: 3/10


Režija i scenario: Skot Okerman Uloge: Zak Galifianakis, Metju Mekonahi, Benedikt Kamberbač, Bri Larson Trajanje: 82 min

Portal Analitika