Svijet

Princ bin Salman priznao da snosi odgovornost za ubistvo Kašogija

Princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman priznao je da snosi odgovornost za brutalno ubistvo novinara Džamala Kašogija, piše Rojters.
Princ bin Salman priznao da snosi odgovornost za ubistvo Kašogija
Reuters/Jutarnji/B92Izvor

Kašogija su saudijski operativci usmrtili u zgradi konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Bin Salman je to priznao u dokumentarcu PBS-a koji bi trebalo da bude emitovan sljedeće sedmice.

Ovo je prvi put da princ, de fakto vladar Saudijske Arabije, javno govori o ubistvu koje je uzdrmalo ugled njegove kraljevine i zbog koje su mediji na zapadu vršili veliki pritisak na svoje države da se konačno strožije postave prema Saudijskoj Arabiji.

Istup Bin Salmana je intrigantan, posebno zbog optužbi da je on sam naručio ubistvo Kašogija, u što sumnja CIA i još neke obaveštajne službe zapadnih država. Naravno, Saudijci su tvrdili da princ s tim nema veze.

Ali, da je skandal itekako imao uticaja na princa i Saudijsku Arabiju govori i podatak da nakon što su procurili detalji ubistva on nije još posjetio Evropu ili SAD.

"To se dogodilo pod mojom vladavinom. Sva odgovornost je moja, zato što se to dogodilo pod mojom vladavinom", rekao je princ novinaru Martinu Smitu u dokumentarcu koji će biti prikazan 1. oktobra.

Kako se čini, ovo "priznanje" Bin Salmana je nastavak priče o "odmetnutim operativcima" koju su Saudijci počeli da "vrte"" nakon što su inicijalno poricali bilo kakvu upletenost u ubistvo. Ali, kako se količina dokaza protiv njih povećavala, a u javnost su procurili i jezivi audio snimci ubistva, bilo je jasno da će neko unutar Kraljevine morati da "padne" za taj zločin. 

Naravno, to nije bio princ, nego sami operativci koji su gotovo sigurno djelovali pod njegovim naredbama samo da bi ih kasnije optužili da su radili na svoju ruku, prenosi "Jutarnji list".

Održan je i montirani proces u Saudijskoj Arabiji, tokom kojeg je krivica svaljena na glavnog pregovarača koji je bio zadužen da Kašogija "vrati nazad kući". Tužilac je tokom suđenja utvrdio kako je naredbu za ubistvo, i to preko Skajpa, izrekao Saud al-Katani, bivši visoki savjetnik princa. Ukupno je za ubistvo optuženo 11 osoba, a zasad je održano samo nekoliko ročišta, dodaje se.

Upitan tokom intervjua kako je moguće da se ubistvo odigralo bez njegovog znanja, Bin Salman je izbjegao odgovor.

"Mi imamo 20 miliona građana. Imamo tri miliona zaposlenih", kazao je.

Novinar je saudijskog princa upitao i zašto su ubice koristile privatne avione vlasti.

"Ja imam zvaničnike, ministre koji prate stvari i oni su odgovorni za to. Oni imaju ovlašćenja da to rade", navodno je rekao princ novinaru PBS-a, doduše kad kamera nije bila upaljena.

Podsjetimo, Kašogi je u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu ušetao 2. oktobra prošle godine kako bi pribavio potrebne dokumente za svoje vjenčanje. Tamo je ubijen, njegovo je tijelo razrezano, a ostaci nikad nijesu pronađeni.
 

Portal Analitika