Kultura

Kad ti Haneke oduzme kontrolu

Dramski tekstovi mlade i talentovane spisateljice Maje Todorović uvijek privlače pažnju. Samo ovog ljeta na festivalu Grad teatar Budva mogli ste uživati u njenoj adaptaciji „Selestine“ Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića, sa Natašom Ninković u naslovnoj ulozi. Nedavno, Todorović je, sa Anom Mariom Rosi, osvojila nagradu za najbolji tekst na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji za film „Ajvar.“
Kad ti Haneke oduzme kontrolu
Objektiv/PobjedaIzvor

Maji priznanja nijesu strana, jer je njen tekst „Šćeri moja“ postigao veliki uspjeh i osvojio nagradu CNP-a za najbolju dramu, koju je potom režirala Ana Vukotić. Nagrađena je i za diplomsku dramu „Kinez“ o „odrasloj“ i maloj djeci, priči o ljubavi, prijateljstvu i mašti, koju je za Gradsko pozorište režirala Anja Suša.
Nedavno je na konkursu Filmskog centra Crne Gore dobila sredstva za razvoj scenarija „Nehaj“ za film koji će režirati Milija Šćepanović. Kaže da planira još jedan film sa talentovanim crnogorskim režiserom Đorđem Vojvodićem sa kojim je napisala scenario za kratkometražno igrano ostvarenje „Posjeta“. Paralelno radi dvije serije i sprema film sa Dejanom Zečevićem. Ne žali što ljeto provodi radno, štoviše, želi da bude još angažovanija. Uživa u poslu i nada se novim projektima, naročito u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta. I mi se nadamo da ćemo uživati u spisateljskim plodovima ove talentovane dame, i jedva čekamo jesen, samo zbog početka nove teatarske sezone. Do tada nam ostaje da „ljetujemo“ uz neke od filmskih klasika, romantičkih drama, ali i jezivih trilera koje je zavrtjela u našim „Obrtajima.“ 

FILM
Film koji Vas čini srećnim?
- Pored omiljenih filmova, bizarno je koliko me „Love Actually“ (Ričard Kertis, 2003) učini srećnom svaki put kad ga pogledam. Pritom, gledam ga barem jednom godišnje, budući da ga svi kanali gotovo uvijek puštaju oko Nove godine i Božića. I ja ga uredno gledam svake godine. Ne mogu uopšte da kažem da ga volim, niti da je to vrsta filma koje bih voljela da pišem, ali se nekako osjećam lijepo poslije njega.
Film zbog kog ste poželjeli da ubijete režisera?
- Dejvida Linča zbog mnogo filmova, a Hanekea zbog „Funny Games“. Imala sam jezivi napad panike kad sam ga gledala prvi put, valjda zato što sam control freak, a on je u tom filmu svima oduzeo kontrolu, takođe i gledaocima. Okej, imamo izbor da isključimo film ili izađemo iz bioskopa, ali s druge strane i nemamo... Nešto te vuče da se vratiš. 
Film koji uopšte nijeste skapirali?
- „Putnici ljubavnici“ („Los amantes pasajeros“, Pedro Almodovar, 2013). Ne znam zašto je čovjek snimio taj film, da li bi tu trebalo nešto da mi bude smiješno, jer stvarno nije, ne znam ni šta gledam, a ni zašto... Ali, eto, možda je do mene. 
Koju biste važnu, još nesnimljenu crnogorsku ili regionalnu temu/priču voljeli da vidite na velikom platnu?
- A ne, to ne dijelim. To ja planiram da radim. 
Omiljeni filmski rivali? 
- Betmen i Džoker. Ali, kad Džokera igra Hit Ledžer. Mada, ako se računa Tajler Darden (Edvard Norton) i Tajler Darden (Bred Pit) u filmu „Fight Club“ (Dejvid Finčer, 1999) - onda to. 
Upečatljiva filmska scena sa nekom životinjom?
- Ako se računa crtani: „Lion King“ (Rob Minkof, Rodžer Alers, 1994), ubistvo Mufase. I dan-danas plačem. Ovogodišnju igranu verziju koju je režirao Džon Favro, nažalost, još nijesam pogledala, ali planiram. Nadam se da je ta scena sačuvala istu snagu. 
Posebno drag citat iz domaćeg filma?
- Nemam i ne mogu da ga izdvojim. Moj tata obožava citate i koristi ih obilno u životu, jednostavno bi mi bilo žao da izdvojim samo jedan.   
Najneodoljivija „štetočina“ iz animacije? 
- Vjeverica iz franšize „Ice Age“. 
Prvi film koji ste gledali u bioskopu?
- Ne sjećam se, zaista. Znam, to bi trebalo da pamtim, ali nažalost... Mada, koliko me često to pitaju, moraću da izmislim neku lijepu, bajkovitu, emotivnu priču. S obzirom na to da sam devedeseto godište, imam materijala i da bude socijalno angažovana. 
Soundtrack kog filma bi mogao ili biste voljeli da prati Vaš život?
- Nijesam sigurna da bih voljela da mi prati život, ali znam da obožavam Morikoneovu muziku iz filma  „The Good, the Bad and the Ugly“ (Serđo Leone, 1966) i onu iz ostvarenja „Django Unchained“ (Kventin Tarantino, 2012). 
Poslije kog filma ste poželjeli da pođete u zemlju u kojoj se odvija radnja?
- Poslije bilo čega što se dešava u Italiji. Ali, to nije do filmova, nego do zemlje koju obožavam. Mada moram da priznam (iako se to ne računa u zemlju) da sam kao klinka željela da idem u Hogvorts i nadala se pismu.  
Izdvojite tri filmska autora koja biste voljeli da izvedete u provod. U koju kafanu i na koje piće?
- Serđa Leonea i Sema Pekinpoa, sigurno. Oko trećeg  bih se malo dvoumila, ali neka bude i neko živ, na primjer, Nikolas Vajnding Refn. Na rakiju, naravno. 
Kako zamišljate proces snimanja filma koji bi Kventin Tarantino režirao na Balkanu?
- Niјеsam se baš bavila zamišljanjem, ali ako se bude snimao takav film, ima da radim nešto, pa makar samo kablove razvlačila. 

MUZIKA
Pjesma koja vas podsjeća na prijatelja, partnera ili člana porodice?
- „Nights in White Satin“, Moody Blues. Podsjeća me na majku. To je vjerovatno i jedina pjesma koja me, čim počne, asocira samo na jednu osobu. 
Pjesma koju biste pustili da uz nju dočekate smak svijeta?
- Vjerovatno bi se smak svijeta i desio, dok ja odaberem. Neodlučna sam. Ali, nekako kad to zamišljam čujem „Where Is My Mind“ benda Pixies, valjda i zbog kraja filma „Fight Club“. 
Pjesma koja je himna slobode/hedonizma?
- Ne znam. Uvijek se zbunim na ovakva pitanja. Znam da ne postoji neki tačan odgovor, ali me malo sramota što ga nemam. 
Jedna od najljepših pjesama sa imenom u nazivu?
- Sada mi pada na pamet Koenova „Alexandra Leaving“, ali već sjutra bih vjerovatno rekla nešto drugo. 
Vaša pjesma za karaoke?
- Ne, ne, ne. Karaoke su jedno veliko ne. Ili barem još nijesam bila toliko pijana. 
Da morate da slušate samo jednog autora do kraja života, koga biste odabrali?
- Nemojte da me stavljate pred takve odluke. A i što da zamrzim Toma Vejtsa? 
Domaći autor kog svi obožavaju, a Vi ne možete da ga smislite i/li mislite da je precijenjen?
- Ne bih da vrijeđam nikoga, neka ljudi slušaju šta hoće dok god ne ugrožavaju nas ostale. 
Smrt kog muzičara Vas je naročito pogodila?
- Znam da je većina mojih prijatelja žalila za Bouvijem, ali mene je ipak više pogodila smrt Lenarda Koena. Valjda zato što sam, dok smo još bili na fakultetu, maštala da će mi on raditi muziku za film. 
Pjesma koja je toliko loša, da je nemoguće ne voljeti je?
- Uh. Ne znam.
Poster koje muzičke zvijezde ste držali okačen na zidu u srednjoj školi?
- U srednjoj već nijesam imala postere. U osnovnoj je to bio poster grupe Backstreet Boys. Bila sam zaljubljena u Brajana. Do četvrtog razreda osnovne doduše.
Hoće li nas Kit Ričards sve nadživjeti?
- Da izvine Kit, ali iskreno se nadam da neće. 

TV
Serija idealna za kišni vikend?
- „Big Little Lies“.
Serija koja vas podsjeća na djetinjstvo?
- „Heartbreak High“.
Serija koja je zaslužila mnogo veću publiku?
- „Mad Men“.
Serija koju nikada nijeste završili?
- Ima ih više, ali izdvojiću „Peaky Blinders“ jer mi je to i dalje čudo. Ta serija po svim parametrima treba da mi bude jedna od omiljenih, ali jednostavno se nikad nije desio taj „klik“ između nas. Moraću nekad da joj dam još jednu šansu. 
Serija koja je fantastična, ali ima užasan kraj/razradu?
- „Lost“. 
Predmet koji ste poželjeli da imate poslije gledanja neke serije?
- Prvo što mi pada na pamet: onaj mali okrugli usisivač koji sam ide po kući, a Džesi ga kupi kad je depresivan, čini mi se u trećoj sezoni serije „Breaking Bad“. 
Najdraži par iz serije?
- Frensis i Kler Andervud, ali iz prve i druge (možda i treće) sezone serije „House of Cards“. Mislim da su oni, odnosno način na koji je postavljen njihov odnos, najveći kvalitet ove političke drame. 
Radno okruženje/tim/posao iz serije koje ste poželjeli za sebe?
- Iako ne volim nešto pretjerano seriju, baš bih voljela da me plaćaju kao Keri Bredšo i da mogu da živim tako lijepo od pisanja.  
Za koga ste navijali – za Toma ili Džerija? 
- Najviše sam voljela kad se udruže, ali to je zato što sam tipična kćerka jednica koja je patila za društvom. Za Toma sam često navijala jer mi je bilo žao što stalno gubi.

M. ČAVIĆ

(FOTO: Vidoje Manojlović)  

Portal Analitika