Kultura

Otvorena međunarodna izložba EXODUS. BIRUCHIY 019. MONTENEGRO

Međunarodna izložba pod nazivom „EXODUS. BIRUCHIY 019. MONTENEGRO“ otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.
Otvorena međunarodna izložba EXODUS. BIRUCHIY 019. MONTENEGRO
Portal AnalitikaIzvor

Na izložbi koju organizuje Narodni muzej Crne Gore predstavljeni su radovi umjetnika iz Ukrajine, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, Češke i Srbije, učesnika međunarodne umjetničke rezidencije koji su tokom juna boravili u Gornjem Morinju, radeći na biblijskoj temi „Egzodus“.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović kazala je da je riječ o značajnoj izložbi, kako po kvalitetu radova tako i po tome odakle dolaze umjetnici. Egzodus je, kako je naglasila, trpno stanje svih nas, trpno stanje u umjetnosti.

- Da li je to egzodus u nostos ili egzodus u nekim pitanjima koja nas univerzalno i pojedinačno muče? I upravo te pojedinačne lične priče koje vidimo u ovim radovima su oni umjetnički izricaji koji govore da smo zapravo u vječitom egzodusu – kazala je dr Miranović i dodala kako se nada da je ova izložba početak plodotvorne saradnje, jer Narodni muzej već u septembru u Biljardi realizuje još jedan značajan projekat koji će sa više uglova sagledavati ukrajinsku umjetničku scenu – kazala je ona.

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, Natalija Fialka, zahvalila se Narodnom muzeju Crne Gore i istakla kako veoma cijeni ulogu crnogorske strane u smislu podržavanja ukrajinskog kulturnog identiteta. Ona je kazala da je kulturna saradnja najbolji način da se bolje upoznamo i razumijemo, a isto tako da nađemo sličnosti i poštujemo jedni druge.

Prema riječima Konstantina Dorošenka, kustosa projekta, umjetnici odgovaraju kakav može biti egzodus i izlazak iz sadašnje situacije, jer je Crna Gora krajem prošlog vijeka iskusila rat, a rat se sada dešava u Ukrajini. On je istakao kako je Crna Gora dala jedinstven primjer organizacijiom „Cetinjskog bijenala“ u situaciji kada su se u Evropi pojavljivala vrlo ozbiljna pitanja poput nasilja, rata, dehumanizacije. Zato je Crna Gora odabrana da bude mjesto novog međunarodnog umjetničkog projekta "Exodus. Biruchiy 019. Montenegro".

Komesar projekta, istoričar umjetnosti, Petar Ćuković, rekao je da su izložbu u Galeriji umjetnosti na Cetinju napravili sa najvećim zadovoljstvom, kao da je pravljena upravo za taj, kako je naglasio, očaravajući prostor. On je istakao primjer umjetnice Selme Selman kao pravi obrazac personalizovane ideje egzodusa, jer ona pripada romskoj populaciji, narodu koji je u vječitom egzodusu.

O projektu su govorili i organizatori međunarodnog simpozijuma savremene umjetnosti „Biruchiy“ – Genadij Kozub i Olena Speranska. Oni su se zahvalili prijatelju projekta dr Andriju Ljubalinu, koji je, pored finansijske pomoći, ideolog društvenog kluba „Egzodus“.

007

Učesnici projekta su: Apl Aplov (Odesa), Sergej Bratkov (Harkov-Moskva), Volodimir Budnikov (Kijev), Milka Delibasić (Nikšić), Vitalij Kravets (Kijev), Nikita Kravtsov (Pariz), Matvej Krilov (Herceg Novi), Roman Mikhajlov (Harkov), Mladen Miljanović (Banja Luka), Pavla Nikitina (Brno), Jiri Pec (Brno), Karina Pustovalova (Kijev), Vlada Ralko (Kijev), Siniša Radulović (Podgorica), Kamilla Sanjez (Pariz), Selma Selman (Bihać-Njujork), Zoran Todorović (Beograd), Jelena Tomašević (Podgorica) i Vlatka Vujošević (Podgorica).

Izložba u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ Narodnog muzeja Crne Gore organizovana je uz podršku i partnerstvo Ukrajinske kulturne fondacije - vladine institucije koja promoviše razvoj nacionalne kulture, Društvenog kluba Exodus i Međunarodnog simpozijuma savremene umjetnosti BIRUCHIY - najveće umjetničke rezidencije u Ukrajini i trajaće do 7. septembra.
 

Portal Analitika