Kultura

Rep je naslijedio poeziju

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja mladi crnogorski glumac Petar Vlahović.
Rep je naslijedio poeziju
ObjektivIzvor

ZGRABI 

FILM

Veliki sam filmofil. Uživam u raznim žanrovima, a omiljeni mi je dobar psiho-triler. Volim filmove koji se poigravaju sa umovima gledalaca. U njih spadaju, naravno, opšte prihvaćena Nolanova remek djela kao što su: „Dark Knight“ (2008), „Inception“ (2010), „Interstellar“ (2014)...

Dopadaju mi se Linčov „Mulholland Drive“ (2001), Finčerovi „The Game“ (1997) i „Gone Girl“ (2014) i kompletno stvaralaštvo Stenlija Kjubrika uz moj, pored Formanovog „Amadeusa“ (1984), omiljeni film – „2001: A Space Odyssey“ (1968).

Takođe smatram da šira publika nepravedno zapostavlja evropska i azijska filmska ostvarenja. Zašto potcjenjivati jednog Fasbindera, Saboa, Felinija ili Kurosavu? Smatram da je poznavanje kinematografije stvar opšte kulture!

TV

Što se tiče televizije, ona ima prednost u odnosu na film. Priznaćete, svi vole pažnju koju privlače TV serije i skoro da osjećamo da smo u potpunosti dio tih priča koje su pred nama predstavljene u epizodama.

Od serija u kojima uživam izdvajam: „Game of Thrones“, „Lucifer“, „Money Heist“, „Sherlock“, „Doctor Who“, „Supernatural“ i jednu od novijih koja me je oduševila – „Good Omens“ koja je rađena prema istoimenoj knjizi Nila Gejmana i Terija Pračeta.

MUZIKA 

Ne znam kako bih zamislio život bez svih sati gledanja u plafon i slušanja dobre muzike. Smatram da svaki žanr može da ponudi barem nešto dobro što vrijedi poslušati.

Moji omiljeni žanrovi su: rep, klasik rok i metal, ali slušam i mnoge druge. Veliki sam fan Eminema i američke rep scene. Smatram da je u nekom domenu rep muzika nasljednica revolucionarne poezije ranog 20. vijeka. Ona nerijetko pruža najozbiljnije socijalno-kritičke stihove.

Tu su i: Pink Floyd, The Eagles, The Rolling Stones i naravno The Queen. Prema mom mišljenju, ova četiri klasik rok benda krucijalno su značajna za razvoj ukusa i intelekta svake osobe. Tekstove njihovih pjesama uveo bih u čitanke, toliko su poučni i ingeniozni. Moje omiljene četiri su: „Pigs“, „Paint It Black“, „Hotel California“ i „Show Must Go On“.

Omiljeni album iz prošle godine mi je sigurno Eminemov „Kamikaze“, njegov savršen comeback. Ali, uvijek se tu nađe mjesta i za neku dobru narodnu pjesmu, onako za dušu... I mi smo ljudi!

ZAOBIĐI

FILM

Komercijalizacija ne samo filmske, već uopšteno svake vrste umjetnosti jeste veliki problem. Zaobiđite filmove koji se previše reklamiraju, a ne pružaju nikakvu dramsku i intelektualnu pouku.

Kapiram, nekad je najlakše pustiti neki lagani film i opustiti se, ali u posljednje vrijeme se njihov „kvalitet“ mjeri količinom klišea i neopravdane akcije. Nikad nijesam volio filmske franšize. Smatram da, obično poslije trećeg filma, cilj postaje samo prodaja. Najprecjenjeniji filmovi svih vremena su oni iz franšize „Fast and Furious“. Big no-no za njih! 

Ne shvatam ljude koji ne gledaju predstave zbog toga što u njima nema pucnjave i akcije kao u holivudskim filmovima. Užas...

TV

Kao što rekoh, serije nas obično uvlače u priču, ali rijetko imaju ozbiljnu dramsku podlogu. Tu ozbiljno kaskaju za filmovima. Zaobiđite TV sapunice, one su tako 2009.

Umjesto što provodite sate i sate ispred malih ekrana čekajući da se neka cura na televiziji konačno uda poslije pet sezona, bolje počnite da se bavite sami sobom. Probajte, nije to tako loše...

MUZIKA

Uf, loše muzike je bilo i uvijek će je biti. Ona, kao i dobra muzika, upućuje na stanje svijesti populacije. Odnos loše i dobre muzike u 21. vijeku je zabrinjavajuće disproporcionalan.

Teme današnje muzičke scene odražavaju najprimitivnije ljudske porive. Većina ljudi i ne sluša tekstove, samo gruva uz ritam. Sistem vrijednosti nas mladih već počinje da se ljulja i to nije dobro.

(FOTO: Privatna arhiva)

 

Portal Analitika