Društvo

Treća sreća za nepušače ili još jedan neuspjeh?

Od ove srijede će biti zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, osim u kazinima. U našoj državi duvan konzumira preko 35 posto odrasle populacije. Ovo nije prvi put da država pokuša da stane na put pušenju u zatvorenom prostoru, ali je sve što je do sada urađeno bilo bezuspješno.
Treća sreća za nepušače ili još jedan neuspjeh?
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

Spremni smo kao društvo za zabranu pušenja? „Pa šta je sledeće, da mi zabrane da dišem? Ako ne bude moglo da se puši, neću ni ići u kafiće“, navodi jedan od sugrađana, Milan M. kojeg smo sreli u Podgorici.

Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača, pa ne čudi što se građani ovog poroka ne odriču tako lako. Prvi put je pokušavano da se stane na put štetnim navikama 2004.godine, kada je usvojen Zakon protiv pušenja u radnom i javnom prostoru. Zakon nije dao rezultat, pa je Vlada 2012. godine vlasnike ugostiteljskih objekata obavezala da plaćaju taksu. Da li će nova mjera uspjeti, odnosno hoće li biti treća sreća za predlagače zakona i nepušače?

Zdravstveni resor , koji je predložio zakon, kao i Vlada čvrsto vjeruju u uspješnost njegovog sprovođenja, istakli su za Portal Analitika.

“Osnaženi smo  podrškom građana koja nam svakodnevno stiže od kada smo krenuli u izmjene postojećeg zakonskog rješenja. Takvim stavom nam  poručuju da smo kao društvo spremni za ovaj korak i da se svijest značajno promijenila u odnosu na 2004. godinu kada je donešen prethodni zakon”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Ugostitelji s druge strane nijesu  srećni zbog donošenja novog zakona. Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović misli da će uticati na promet ugostitelja.

“Logično je da ljudi koji su navikli da kada naruče kafu zapale i cigaretu,  neće biti srećni i kafu će popiti negdje gdje mogu da zapale cigaretu. Definitivno smo bili protiv toga zakona, ali kompromis, to jeste da imaju zone za pušače i nepušače se nije poštovao, tako da nemamo više argumenata”, navodi Radulović.

05zarko-radulovic-direktor-splendida-1406-dragan-mijatovic-047-4

Radulović ističe i da ga je “strah da će zakon biti kilav i da će se kažnjavati samo ugostitelji”.

“Mi ćemo da odgovaramo ako gost zapali cigaretu kod nas i biti kažnjeni, a to nije u redu. To bi trebale da rade nadležne službe, komunalna inspekcija, sanitarna i bilo koja drugo, koje bi na osnovu prijave intervenisala i kaznila one koji ne poštuju zakon, a bojim se da će to pasti nama na teret. Mi ćemo istaknuti da je pušenje zabranjeno, ali ukoliko neko zapali cigaretu, nećemo sigurno da bijemo gosta”, navodi.

Radulović misli da jedini način koji daje rezultate jeste veća cijena duvanskih proizvoda.

 “To definitivno daje efekat, ali vjerovatno postoje drugi razlozi zbog kojih se to ne radi. I ovaj problem pokušava da se riješi sa pola priče, a puna je priča da se podignu cijene cigareta, mogu da budu na nivou evropskih, gdje je cijena duvana tolika da im se ne isplati da kupuju”, objašnjava.

Vlasnik jednog nikšićkog kafića, Nikola Miljanić misli da će primjenjivanje zakona uticati na promet zimi, kada svi sjede u zatvorenim prostorima.

“U ljetnjim mjesecima neće uticati na posao zbog terasa, ali će zimi biti veći problem. Mislim da će više uticati na diskoteke i noćne klubove, gdje se više pije i zadržava. Nije mi jasno kako će se zakon sprovesti u djelo,  osim da određena služba ide i kažnjava goste, jer nije dovoljno da ne stavljamo pepeljare i da piše da je pušenje zabranjeno, jer mogu da tresu naprimjer u tanjirić, a nećemo da idemo od stola do stola i da se svađamo sa ljudima”, objašnjava.

Mišljenja građana podijeljena: Mišljenja građana koje smo sreli u Podgorici su podijeljena.

 „Ja da se pitam, ja bih pušenje zabranio totalno. Mladi trebaju da se izbore da se taj zakon sprovedi, ne ja, jer oni sjede po kafićima, ali oni neće. Nemam pojma zašto je to tako, da li zato što žele“,  misli Dragan Popović.

anketa-2

Građani koji su nepušači navode da je glavni problem dim u restoranima, gdje žele da mirno uživaju u hrani, nerijetko sa djecom.

 „Često ne može da se jede normalno, zbog duvanskog dima. A da ne govorimo o zdravstvenom aspektu... S druge strane, nisam siguran da će biti primjenjivo kod nas, nisu toliko loši zakoni, koliko je loše sprovođenje i implementacija... Nisam optimista, ali neka me ovaj put iznenade“, ističe Božo Janković..

„Mislim da je dobro donošenje tog zakona, pogotovo na mjestima gdje se jede. Od inspekcije zavisi hoće li biti održivo ili ne“, navodi Stefan Žižić.

anketa-1

Njihova sugrađanka Marina Pejović je razočarana donošenjem zakona.

„Užas. Pa šta je poenta kafe, pauze, osim da se sjedi u kafiću, zapali ta cigareta i popriča sa prijateljima. Ne razumijem, svi ti koji neće i kojima smeta pušenje, imaju Goricu, prirodu, mogu da šetaju tamo, trče. Čak i oni koji nisu pušači zapale jednu cigaretu naprimjer uz kafu ili uveče, u diskotekama“, navodi ona.

Zakon stupa na snagu u srijedu: Zakon, kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, poslanici su u parlamentu usvojili jednoglasno sa 42 glasa, 31. jula, dok na snagu stupa u srijedu, 14.avgusta.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom je propisano da prostorija mora da bude izolovana, tako da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.

2807zabranjenopusenje

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je kazao da je inicijativa za ovaj zakon uslijedila zato što dosadašnji akti koji uređuju ovu oblast nijesu dali očekivane rezultate.

“Neslavna statistika koja našu zemlju stavlja u sami vrh po broju konzumenata duvanskih proizvoda mora biti motiv više da ograničimo njihovu upotrebu i kreiramo zdraviji ambijent za crnogorsko društvo i naraštaje koji treba da znaju da samo zdrav čovjek može da doprinese zajednici u kojoj živi. Ministarstvo će stoga istrajati u svojoj namjeri, a to je dosljedna primjena svake zakonske odredbe”, zaključuju iz Ministarstva zdravlja za naš portal.

Hrapović je ranije saopštio da u našoj državi od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.

Dodatni alarm su i podaci Instituta za javno zdravlje koji pokazuju da broj pušača konstantno raste i da svjetska populacija masovno obolijeva i umire od bolesti izazvanih konzumiranjem duvana.

Portal Analitika