In firme

Huawei u problemima

Kineksa telekomunikacijska kompanija je zabilježila nagli porast prihoda u prvoj polovini godine, ali je upozorila na poteškoće u svom poslovanju, javlja BBC.
Huawei u problemima
IndexIzvor

Na crnoj listi

Prihodi Huawei-a su se povećali za 23 posto u prvoj polovini godine u odnosu na prošlu godinu, a isporuke pametnih telefona su porasle za 24 posto, ali tu postoje i problemi. Huawei je pod svjetskim nadzorom zbog, navodnog, sigurnosnog rizika koji se veže uz upotrebu njihovih proizvoda, što je tvrdnja koju ova kompanija oštro odbacuje.

Osim toga SAD-e je stavila kompaniju na svoju "crnu listu", odnosno listu kompanija kojoj se ograničava sposobnost trgovanja. Odluka SAD-a je donesena u maju, dakle u trenutku kada se krenulo s podnošenjem izvještaja za polugodišnje razdoblje koje je bilo na kraju, zbog čega izvještaj ne otkriva pravo stanje stvari.

"Rast ne znači da nemamo poteškoće. Imamo, a one bi mogle utjecati na tempo raste i to u kratkom vremenu", izjavio je Lijang Hua, predsjedavajući u kompaniji Huawei.

Velike ambicije

Huawei i dalje ima velike ambicije uprkos problemima na koje nailazi, tako i dalje radi na plasiranju pametnih telefona koji podržavaju 5G tehnologiju. Kompanija je navela kako je do sada osigurala 50 komercijalnih ugovora vezanih uz novu tehnologiju i da je isporučila više od 150.000 baznih stanica potrebnih za uvođenje ove tehnologije, i to na tržišta širom svijeta.

Ipak osnivač kompanije Ren Žengfei kaže da je međunarodna prodaja uređaja pala za 40 posto u posljednjih mjesec dana, i da kompanija očekuje da će to uticati na godišnji prihod i do 30 milijardi dolara.

Portal Analitika