Kultura

Promocija knjige Ranka Pavićevića

U organizaciji OJU Muzeji Kotor, u Galeriji solidarnosti, 26 juna (srijeda) u 20 sati, biće održana promocija knjige Razgovori – Znakovi vremena, novinara, publiciste i pisca Ranka Pavićevića.
Promocija knjige Ranka Pavićevića
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga sadrži 75 intervjua sa poznatim stvaraocima iz svijeta kulture i umjetnosti iz Crne Gore, zemalja okruženja i svijeta. Predgovor je  napisala  istaknuta dramska spisateljica i rediteljka Vida Ognjenović.

,,Kao vrsni novinar u naše vrijeme, Ranko Pavićević je hrabro uzeo na sebe tu tešku ulogu, modernog Geteovog Ekermana i odlučio da mnoge umjetnike, različitih umjetničkih grana i opredjeljenja podstakne na razgovor o složenim temama i još složenijim idejama koje ih zaokupljaju, muče i izazivaju da se sa njima sučeljavaju i bore. Dijalog sa umjetnicima, o umjetnicima i drugim stvarima   je za ovog novinara isuviše odgovorna intelektualna  avantura, da bi ga ičemu spolja novinarski prilagođavao. Pavićević je pravi saučesnik u dijalogu“, istakla je Ognjenović.

Dodala je i da on tim, kako kaže, dijaloškim putem, „riječ po riječ, pitanje po pitanje, na pravi način nastoji da sagovorniku pomogne, da o sebi i svom djelu otkrije i formuliše suštinske stvari“.

„Takav dijalog neposrednog svjedočenja ima značaj rijetkog dokumenta, ali je istovremeno i vrijedno književno štivo, što najbolje govori, da mu je pravo mjesto u knjizi“, zaključila je.

Na 540 strana sa velikim brojem fotografija objavljeni su intervjui sa: Desankom Maksimović, Borislavom Pekićem, Danilom Kišom, Miloradom Pavićem, Vesnom Parun, Matijom Bećkovićem, Miroslavom Antićem, Dušanom Kovačevićem, Čedom Vukovićem, Ronaldom Harvudom, Mariom Vargas Ljosom, Emirom Kusturicom, Ljubom Tadićem, Radom Šerbedžijom, Dadom Đurićem, Ljubom Popovićem, Oljom Ivanjicki, Filom Filipovićem, Vojom Stanićem, Milošem Šobajićem, Urošem Toškovićem, Petrom Omčikusom, Marinom Abramović, Jovanom Kolundžijom i mnogim drugima. Knjiga je do sada promovisana u Beogradu, Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Nikšiću. Na promociji u Kotoru pored autora knjige, govorit će Dragan Popadić pjesnik, novinar i direktor Radio Tivta i Željko Komnenić takođe novinar iz Tivta.

Ranko Pavićević se novinarstvom bavi od 1979 godine i do sada je objavljivao tekstove u više od dvanaest medijskih kuća, revija, agencija, portala u zemlji , regionu i svijetu. Objavio je 8 knjiga različitih žanrova od kojih su neke imale više izdanja i 55.000 tekstova.

Živi i radi u Budvi.

Portal Analitika