Svijet

Raste broj pripadnika ekstremne desnice u Njemačkoj

Federalna služba za zaštitu ustavnog poretka Njemačke zabilježila je u prošloj godini porast krivičnih djela s radikalno desnom pozadinom, objavio je danas "Bild".
Ilustracija
Ilustracija
BlicIzvor

"Broj osoba koje se pripisuju ekstremno desnom miljeu u blagom je porastu. Godine 2018. zabilježeno je 24.100 takvih osoba, što je stotinak više nego 2017", navodi "Bild am Zontag" pozivajući se na godišnji izvještaj Službe za zaštitu ustavnog poretka koji bi trebalo da bude zvanično objavljen naredne sedmice.

U isto vrijeme je porastao broj nasilnih krivičnih djela s 28 u 2017. na 48 u 2018. U izvještaju se polovina pripadnika krajnje desne scene označava kao nasilna.

Kao glavni cilj napada krajnje desnice izvještaj navodi dvije grupe - izbjeglice i muslimane. Napominje se da su i političari sve češće meta napada ekstremne desnice, prenosi Hina.

Tematski se ekstremna desnica najviše bavila temama poput "gubitka nacionalnog identiteta" i "povećanja broja stranaca".

Istražitelji sve više obraćaju pažnju i na tzv. "građane rajha" koji se ne ubrajaju u ekstremnu desnicu, ali svojim negiranjem ustavnog poretka Njemačke i pozivanjem na granice prije Drugog svjetskog rata djeluju na desnom kraju političkog spektra.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.