In firme

Fejsbuk će vas ubuduće plaćati da mu otkrijete podatke o sebi

Društvena mreža Fejsbuk će svojim korisnicima za slobodan pristup njihovim podacima isplaćivati mjesečnu naknadu.
Fejsbuk će vas ubuduće plaćati da mu otkrijete podatke o sebi
Portal AnalitikaIzvor

Nova usluga biće ponuđena svim korisnicima Gugl Android operativnog sistema koji su stariji od 18 godina i imaju lični PayPal račun. Sistem će nakon odobrenja korisnika, u svrhu istraživanja tržišta prikupljati informacije o mobilnom uređaju, upotrebi određenih aplikacija, vremenu provedenom na njima, ali i podatke o svim ostalim aktivnostima.

"Na ovaj ćemo način otkriti koje aplikacije naši korisnici najviše koriste i kako ih koriste", poručili su iz kompanije.

Novi sistem neće prikupljati informacije o lozinkama i korisničkim podacima, kao ni ličnim porukama i fotografijama. Ali, iako iz Fejsbuka navode da podatke neće dijeliti s trećom stranom, stručnjaci upozoravaju kako bi korisnici prilikom ugovaranja ovakve saradnje trebali da budu na oprezu.

Korisnici oprez!

"Fejsbuk mora da ponudi veću transparentnost svog poslovanja kako bi dokazali da im korisnici mogu vjerovati i dopustiti im potpuni uvid u njihov mobilni uređaj", pojašnjava jedan od stručnjaka.

Izvršna direktorka World Privacy Forum kompanije za istraživanje tržišta, Pam Dixon, ističe kako i samo posjedovanje određenih aplikacija poput onih za trening ili kontrolu zdravlja može otkriti delikatne informacije o vlasniku koje on možda ne želi da dijeli.

Fejsbuk već plaćao korisnike

Kako navodi Market Watch, ovo nije prva usluga takve vrste koju je Fejsbuk ponudio. Naime, 2016. godine najpopularnija društvena mreža korisnicima starosti od 13 do 35 godina isplaćivala je i do 20 dolara mjesečno za instalaciju aplikacije 'Fejsbuk Risrč' putem koje su prikupljali informacije o istoriji pregledanja na internetu i cijeloj aktivnosti na mobilnom telefonu.

Nova ponuda u početku će biti dostupna na dva najveća tržišta, SAD-u i Indiji.

Portal Analitika