Kultura

Ćetković na čelu Muzeja i galerija Podgorice

Dosadašnji direktor Muzeja i galerija Podgorice Sead Đokaj razriješen je te funkcije zbog, kako je rečeno Pobjedi iz više izvora, prelaska na drugo radno mjesto. Novi direktor muzeja biće Vučić Ćetković. Kako Pobjeda saznaje, odluka o tome biće formalizovana najvjerovatnije danas na sjednici Skupštine glavnog grada. 
Ćetković na čelu Muzeja i galerija Podgorice
Portal AnalitikaIzvor

Posljednje nedjelje Đokajevog mandata, podsjetimo, obilježila je izložba djela Miodraga Dada Đurića, koja je izazvala burne reakcije zbog sumnje da sadrži falsifikate, na šta je upozorila umjetnikova ćerka Amaranta Szidon, zahtijevajući da se iz postavke ukloni nekoliko djela, a posebno dva kolaža.

Takođe, tražila je izvinjenje Muzeja i galerija. Stručna komisija je prošle nedjelje utvrdila da su radovi autentični, tj. da ih je naslikao Dado Đurić.

Vučić Ćetković rođen je u Podgorici 1984. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Dodatno se usavršavao na Diplomatskoj akademiji u Beču i Akademiji za bankarstvo i finansije u Beogradu.

Studijski, ali i kao polaznik raznih programa iz oblasti omladinskog aktivizma i evropskih integracija boravio je u zemljama Zapadne Evrope.

Profesionalno ekonomsko iskustvo sticao je u civilnom, bankarskom i javnom sektoru. Slikarstvom i crtežom bavi se od djetinjstva u svom ateljeu u Podgorici, gdje stvara u tehnikama ulje, akrilik, crtež i kolaž.

Ćetković je imao više samostalonih izložbi i učestvovao na brojnim kolektivnim u zemlji i inostranstvu.

Bio je učesnik umjetničkog rezidencijalnog boravka na poziv Vlade i Direktorata za kulturu Gornje Austrije, Atelierhaus ‘Salzamt’, Linc, 2017, a bio je i Unicefov prijatelj kampanje o medijskoj pismenosti ,,Birajmo šta gledamo“.

Portal Analitika