Izabrane najbolje priče na konkursu Savremene karijatide

Prvo mjesto na konkursu Savremene karijatide osvojio je tekst “Moja bezimena učiteljica života” Nevene Jovanović – priča petnaestogodišnje djevojčice, čija je karijatida baka koju je upoznala tokom liječenja u bolnici.
Izabrane najbolje priče na konkursu Savremene karijatide
Portal AnalitikaIzvor

Nevenin tekst pročitajte na ovom linku.

Po odluci projektnog tima, drugu nagradu na konkursu osvojio je tekst „Kako sam postala hrabra“, čiji je autor Tea Vuković, koja je ispričala svoje iskustvo žrtve porodičnog nasilja.

Trećeplasirani je tekst „Čije pare troši tvoja žena“, Anđele Radovanović, priča koja odslikava kako su žene svedene samo na ulogu majke i domaćice.

Prvoplasirana autorka dobija 500 eura, drugoplasirana 300 i trećeplasirana 200 eura.

U okviru projekta Savremene karijatide - Vaše priče objavljeno je 16 priča, koje su zadovoljile uslove konkursa.

Prema propozicijama konkursa trebalo je pisati o ženi kojoj se divite, odnosno o onoj koja podstiče i nadahnjuje da prevladate stereotipnu sliku žene u crnogorskom društvu. 

Projektni tim prilikom ocjenjivanja priča se vodio pronicljivošću i originalnošću pristupa autorke/autora, pri čemu je poseban naglasak stavljan na autorke/autore iz perifernih, ruralnih i teško dostupnih  područja Crne Gore, kao i onih čiji je glas do sada bio uglavnom prigušen ili ignorisan.

Cilj je bio da odabirom tema pomognemo prevladavanju predrasuda i doprinesemo takođe većoj vidljivosti žena u javnosti.

U timu koji je ocjenjivao tekstove bile su direktorica Portala Analitika Tinka Đuranović, zamjenica glavnog urednika Vesna Rajković Nenadić i novinarka Pobjede Rosanda Mučalica.
 

Portal Analitika