Sci/Tech

„Create 'n' share“ zvanični suvenir Nikšića

Tokom 48 sati, od 30. maja tim pod nazivom Urban Craftsmen, koju čine Luka Rakojević, Jovana Milović, Haris Bajramović, Vukašin Rakočević i Darija Egorova, bio je uporan u svojoj namjeri da osmisli najbolji suvenir koji Nikšić zaslužuje da ima na prvom međugeneracijskom mejkerskom hakaTON-u u Tehnopolisu. 
„Create 'n' share“ zvanični suvenir Nikšića
Portal AnalitikaIzvor

Od 13 prijavljenih ekipa, 11 je uzelo učešće na ovom događaju i predstavilo svoje idejno rješenje na finalnom pitch-u pred članovim stručnog žirija. Nakon pitch-a, žiri je imao veoma tešku ulogu u odlučivanju o najboljim, jer je svaki suvenir poseban i jedinstven na svoj način i ima svoju priču. Članovima žirija je trebalo 40 minuta da konačnu odluku donesu i proglase pobjednike.
Suvenir koji je pobjednička ekipa kreirala sastavljen je iz više djelova koji mogu biti privjesci za ključeve ili magneti, a koji za osnovu imaju heksagon, koji je osnova Nikšića i njegovog urbanističkog plana. Tvorci ove ideje objasnili su da je njihov suvenir zapravo namijenjen dragim ljudima sa kojima želimo da podijelimo najljepše uspomene iz Nikšića. Da bi i sami kupac suvenira imao suvenir kada sve dodatke podijeli sa drugima, za njega je posebno namijenjena osnova sa inspirativnim porukama koje su porijeklom iz Nikšića, a sa druge strane se nalazi otvarač za pivo. „Ideja je zapravo bila da pokažemo dobri duh Nikšića kroz koncept kreiranja i dijeljenja, a to je da sami turisti mogu da kreiraju svoj suvenir iz uspomena i utisaka koji su oni imali u Nikšiću, a da jedan dio tih suvenira podijele dragim ljudima, zato što je to jedan duh koji je Nikšić uvijek imao - dijeljenje i solidarnost“, rekla je nakon takmičenja članica tima, Jovana Milović.
Drugoplasirani tim pod nazivom 4MFLUCET čini šest članova: Marko Petričević, Nikola Matičić, Maša Laković, Matija Nikcević, Aleksandra Mijusković i Dušan Aleksić. Oni su kreirali prepoznatljivi landmark u obliku slova NK, koji bi se takođe mogao izrađivati u obliku suvenira.
Milić Toljić, Mićo Kontić i Anastasija Višnjić članovi su trećeplasiranog tima pod nazivom Ovde napon dvesta. Njihova ideja je bila kreiranje karakterističnog otvarača i zatvarača flaša za pivo, na kojem se nalazi i prepoznatljivi urbanistički plan grada.
Ključnu ulogu u čitavom procesu su odigrali mentori koji sugerisali timovima tokom čitavog procesa pravljenja suvenira. “Tehnopolisov hakaton je pravi pokazatelj da Crna Gora poseduje veliki potencijal u kreativnim ljudima koji se ne boje da prihvate izazov. Verujem da su učesnici sa sobom poneli nova znanja i iskustva, kao što je primena 3D štampača, i da su stekli samopouzdanje da nastave da stvaraju. Veliki doprinos ovom projektu je svakako dao i žiri. Ne samo učestvovanjem i podrškom, već i kvalitetnim savetima koji će narednim događajima ovog tipa sigurno dati još veću vrednost“, rekao je David Daković iz 3D Republike koji je bio jedan od mentora i članova žirija.
Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu, veoma je zadovoljan kako je hakaTON protekao: „Mi smo, kao organizatori, jako zadovoljni kreativnošću koju smo podstakli kod ovolikog broja ljudi. Ovo je bila prilika da ovdje u Tehnopolisu dokažemo koliko Nikšić može. Nadamo se da će ovo biti samo početni korak u našoj daljoj saradnji sa učesnicima, ali i početak rebrendiranja grada Nikšića. Nastojaćemo da i budućim aktivnostima dajemo vjetar u leđa kreativnoj industiji čiji je potencijal ogroman.“
Svi zainteresovani mogu pogledati suvenire u IPC Tehnopolis narednih 10 dana.
Partneri na ovom projektu su 3D Republika iz Beograda i DELI kreativni prostor za djelovanje iz Niša.
Brojne organizacije i institucije prepoznale su značaj ovog događaja i finansijski ga podržale. Glavni pokrovitelj je Ministarstvo kulture Crne Gore, a osim njih, sponzori ovog događaja su: Opština Nikšić, Ministarstvo nauke Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Turistička Organizacija Nikšić, Mtel digitalna fabrika, Bedem Fest, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Suza-zvanična voda hakaTON-a.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri iz različitih organizacija i institucija u sastavu: Slavica Grgurević, Ljiljana Maraš, Vasilije Prelević, Tina Kuzman, Velibor Bošković, David Daković, Nikola Radonjić, Jelena Đukanović i Miloš Tomašević.
 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.