In firme

Inovacije su uslov razvoja

U petak je Podgorici, u Hotelu Ramada, održan 2. Seminar projekta “Karavan tehnološkog preduzetništva“, poznatog kao TeCa, kofinansiran od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore. Na seminaru je ocijenjeno da 75 odsto radnih mjesta u svijetu nastaje kroz preduzetničke poduhvate, a da su inovacije uslov razvoja.
Inovacije su uslov razvoja
Portal AnalitikaIzvor

Nosioci projekta su Crnogorska asocijacija za nove tehnologije MANT i NVO Zona (Znanje obrazovanje nauka). Na  seminaru su govorili eminentni regionalni i domaći stručnjaci iz ove oblasti: prof. dr Almir Badnjević iz BiH, dobitnik nagrade za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu, profesori Zdravko Krivokapić, Aleksandar Vujović i Jelena Šaković sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i eksperti iz prakse Predrag Zečević, Portal Analitika i Dragana Đurašković DM Kristal.

Prisutne je pozdravio prof. dr Radovan Stojanović, predsjednik MANT asocijacije koji je ukazao na ciljeve projekta, tj. neophodnost širenja visokotehnološkog preduzetništva ne samo u Crnoj Gori.

Četvrta industrijska revolucija u svijetu

Prof. dr Zdravko Krivokapić je podsjetio da je u svijetu trenutno četvrta industrijska revolucija zasnovana na kibernetsko-fizičkom proizvodnom sistemu.

“Crna Gora je negdje između druge i treće revolucije. Dakle, veoma zaostajemo.Nije dovoljno samo da radite dobre stvari, bitno je da te dobre stvari žive”, naveo je Krivokapić.

On je podsjetio da rast u inovacijama od jednog procenta doprinosi rastu prihoda po glavi stanovnika od 0,05 % i da  inovacija direktno utiče na povećanje zaposlenosti, i indirektno doprinosi ekonomskoj efikasnosti i dobiti.

Prof. dr Jelena Šaković Jovanović je predstavila Canvas model preduzetništva, ističući da preduzetništvo podrazumijeva opažanje novih ideja i poslovnih prilika i ulaženje u novi poslovni poduhvat, a preduzetnici su osobe koje pokreću novi poslovni poduhvat.

"Canvas poslovni model se sve više pojavljuje u poslovnom svijetu kao forma planiranja sopstvenog biznisa. Pobornici ovog modela smatraju da je biznis plan prevaziđen model i da je njegova najveća mana što kupac odnosno korisnik nije u fokusu. Ovaj model sadrži jasno definisane korake i analizu tih koraka u planiranju sopstvenog biznisa i Jednostavniji je od biznis plana", navela je profesorica.

Kako nastaju nova radna mjesta

O značaju preduzetništva, kako je zaključila profesorica, govoi brojka koja ističe da 75% radnih mjesta u svijetu nastaje kroz preduzetničke poduhvate.

Prof. dr Aleksandar Vujović je u svom predavanju podsjetio na primjer Norveške koja je bogata prirodnim resursima.

" U prvoj polovini prošlog vijeka oni su se oslanjali na stranu tehnologiju koju su plaćali značajnim iznosima. u drugoj polovini prošlog vijeka, mijenjaju kurs i ulažu u sopstvene istraživačke kapacitete, nakon čega postaju jedna od vodećih zemalja u smislu vrijednosti BDP", istakao je Vujović.

S druge strane, prof. dr Almir Badnjević ukazao je na potrebu kalibracije medicinskih mjernih instrumenata, jer je u pitanju stvar koja se tiče života i zdravlja ljudi.

"Zapitajte se zašto recimo u Nikšiću ne priznaju laboratorijske nalaze iz Podgorice, a recimo pritnaju da je kilogram banana - kilogram banana u svim djelovima svijeta", poručio je Badnjević.

Na izuzetno posjećenom Seminaru prisutni su imali priliku i da čuju najnovije izazove u pokretanju visokotehnološkog biznisa u biomedicinskom inžinjeringu, informaciono komunikacionim tehnologijama, mašinstvu kao i ostalim oblastima.

 Ukazano je na potrebu intenzivnog razvoja novih tehnologija u Crnoj Gori, zašta naša država ima komparativne prednosti. Takodje, dikutovano je o barijerama za razvoj ove oblasti kao i nedovoljnog obrazovanja generacija u ovom pravcu. Predavanja o uspješnim pričama kao što su Portal analitika i DM kristal su samo potvrdila tezu da danas ne postoji uspješan preduzetnički poduhvat koji se na naslanja na nove tehnologije. Sledeća stanica tehnološkog karavana je sjever Crne Gore, Berane.

Portal Analitika