Poljoprivreda

Odabir rase za proizvodnju u govedarstvu

Kada govorimo o odabiru rase u govedarstvu prvo moramo razjasniti pravac proizvodnje. U govedarstvu možemo govoriti o proizvodnji mlijeka, proizvodnji mesa ili pak o kombinovanoj proizvodnji, mlijeko-meso. Više faktora utiče na odabir pravca proizvodnje a samim tim i rase koju ćemo držati na našem gazdinstvu.
Odabir rase za proizvodnju u govedarstvu
Odjeljenje za savjetodavne poslove u stočarstvu
Odjeljenje za savjetodavne poslove u stočarstvuAutor
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvojaIzvor

Razmišljajući o faktorima, ne možemo dati prednost ni jednom, jer da bismo imali dobru i uspješnu  proizvodnju moramo uklopiti sve činioce na najbolji mogući način. Na odabir rase i pravac proizvodnje utiču:

  1. Nadmorska visina (na većim nadmorskim visinama bolje uspijevaju manje specijalizovane rase dok se u nizijama bolje snalaze visoko specijalizovane rase na proizvodnju mlijeka),
  2. Klimatski uslovi (na lošije klimatske uslovime bolje se privikavaju manje gabaritne životinje što u većini slučajeva podrazumijeva i manju proizvodnju, takođe lošije klimatske uslove bolje podnose rase kombinovanih karakteristika i rase za proizvodnju mesa),
  3. Botanički sastav (visoko specijalizovane rase zahtijevaju i kvalitetniju ishranu),
  4. Pripadajuće površine (prirodan način držanja živootinja je na slobodnom pa bi poželjno bilo imati što više pripadajućih površina i pašnjaka),
  5. Blizina mljekarske industrije (podrazumijeva držanje rasa za proizvodnju mlijeka),
  6. Blizina mesne industrije (podrazumijeva držanje rasa za proizvodnju mesa).

U crnogorskom govedarstvu dominiraju tri rase:

Holštajn frizijska rasa, mliječna rasa, zastupljena sa oko 27 %, prosječna proizvodnja u CG po grlu je oko 6 000 kg mlijeka u dijelu kontrolisane populacije. Ova rasa potiče iz Evrope-regija istočna frizija u Holandiji ali moderni holštajn stvoren je SAD-u krajem 19 vijeka.

1-crna-holstajn-frizijskaCrna holštajn rasa

Odlikuje se snažnom konstitucijom, velikim formatom, čvrstom i skladnom građom tijela. Ima vime velikog kapaciteta, žljezdano i pogodno za savremenu tehniku muže. U svijetu u dobrim uslovima gajenja prosječna proizvodnja ove rase je oko 8.000kg. Holštajn se kod nas najviše gaji u zetsko bjelopavlićkoj ravnici i u regionu Nikšića gdje se uglavnom uzgaja intenzivno to jest u adekvatnim štalskim prostorima uz dobru ishranu i uz redovni nadzor veterinarskih i stručnih službi. Hoštajn rasa neće pokazati svoj genetski potencijal tamo gdje su uslovi držanja loši. Ovu rasu karakteriše dobra plodnost i zdravlje u dobrim uslovima.

Smeđa rasa, kombinovanih osobina, vise na mlijeko, zastupljena sve manje, oko 20%, prosječna proizvodnja u CG po grlu je 4 500 kg mlijeka u dijelu kontrolisane populacije. Ovo je jedna od najstarijih rasa goveda. Nastala je u Švajcarskoj.

4-smedja-tamni-tipSmeđa rasa, tamniji tip

U poređenju sa drugim rasama ističe se odličnom građom vimena i korektnim stavovima nogu i kvalitetnim papcima. Te osobine joj omogućavaju dobru prilagođenost na različite uslove gajenja. I pored naglašene mliječnosti ova rasa posjeduje dobra svojstva za proizvodnju mesa. U zavisnosti od uslova gajenja, u laktaciji od 305 dana krave postižu proizvodnju mlijeka do preko 7000 kg. sa preko 4% mliječne masti i 3,3% proteina. Ne zahtijeva posebne uslove držanja.

5-simentalskaSimentalska rasa

Simentalska rasa, za meso i mlijeko, sve je veće učešće, zastupljena sa oko 21 %, prosječna proizvodnja u CG po grlu je 5 500 kg mlijeka u dijelu kontrolisane populacije. Ovu rasu odlikuju osobine: brz porast mladih grla i harmonična tjelesna građa, skladno ukomponovan odnos proizvodnih sposobnosti za mlijeko i meso, zadovoljavajuća plodnost, dugovječnost, veoma dobro korišćenje kabaste hrane i izvanredna sposobnost aklimatizacije. Postojbina simentalskog govečeta je Švajcarska. Proizvodnja mlijeka se kreće I preko 8 000 kg. Lako prilagodljiva rasa.

Ipak, naš savjet je da prije nabavke grla, posebno početnici da dobro razmisle prije odabira rase a I mi smo tu da im pomognemo koliko možemo.

Gojko Babović, rukovodilac Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu MPRR

 

Portal Analitika