Kultura

Komadići sreće

Ova instalacija bila je slabija od prethodnih, ali završnica jeste podsjetila na ono zbog čega smo oduvijek tu: na male životne lekcije koje nas taknu taman toliko da pauziramo užurbane živote, uzdahnemo i razmislimo o drugima.
Komadići sreće
Biljana MARTINIĆ
Biljana MARTINIĆAutorka
ObjektivIzvor

Najvažnije stvari koje možete da čujete ove sedmice izgovara gospodin Pirson sa najsimetričnijim crtama lica. On će vam kazati ko smo, što želimo i kako možemo da pronađemo ono što nas čini srećnim i cijelim. U slučaju da ste nestrpljivi kao njegova bratanična Tes, znajte: ne možete tek tako da pronađete sebe.

Nema tog jednog jedinog magičnog trenutka u kom shvatite sve odjednom. Godinama ćete lutati i učiti, sakupljati komadiće jedan po jedan sve dok jednog dana ne prikupite dovoljno da se osjećate dobro.

Prilično jednostavno, a duboko, zar ne? Baš kao i Kevin Pirson. U finalu treće sezone serije „This Is Us“ koje je donijelo odgovore na mnoga, ali i otvorilo još novih pitanja, naučili smo nekoliko stvari. Sve se mogu nadovezati na Kevinovu mudrost o komadićima sebe.

Kraj pakla

Proveli smo nekoliko sedmica brinući zbog mogućeg razvoda Rendala i Bet. Pakao je konačno završen. Zahvaljujući malom skoku u budućnost i nekoliko detalja dobili smo potvrdu da ostaju zajedno. Jedan duži razgovor i spremnost da se nađu na pola puta riješili su problem.

Bet i Rendal naučili su ono što smo znali sve vrijeme: razdvojeni ne mogu mnogo toga, a zajedno mogu sve. Jer, kada jednom pronađete komadić kakav je ljubav osobe sa kojom želite da ostarite, ne možete tek tako da ga se odreknete. Ni najsrećniji parovi nijesu savršeni i bez problema. Čak ni u serijama.

U finišu sezone, od djevojčice po imenu Deža, naučili smo da cijenimo ono što nam život pruži i čuvamo voljene ljude kojima je stalo do nas. I da od djece nekad možemo naučiti više nego oni od nas. Naravno, i da je nemoguće provoditi vrijeme s Rendalom, a ne pokupiti neke njegove navike poput držanja životnih lekcija na neočekivanim mjestima.

kevin

Hir, hir, hir

Zahvaljujući Zoi shvatili smo da je sasvim normalno da mlada žena bude zaljubljena, uspješna i zaista srećna, a da komadići koji je čine takvom ne uključuju i želju za djecom. Još bitnije, naučili smo da nema te ljubavi ni okolnosti koje je mogu natjerati da se predomisli, zato što takav stav nije hir i nije promjenljiv.

Od novopečenih roditelja Kejt i Tobija naučili smo da je jedini komadić koji možete pružiti djetetu - ljubav. Tako jaku, da njegova mala pluća napuni tolikom snagom za životom, da mu nikada ništa ne stane na put.

Najzad, naučili smo i da je lijepak pomoću kog je porodica Pirson držala svoje komadiće zajedno svih ovih godina - Rebeka. Iako smo tri sezone proveli tugujući za njenim mužem, ona je ta bez koje se ne može. Čak i zbog te jedne noći kada mora da prespava u bolnici, cijeli svijet se raspada. Rebeka Pirson je razlog zbog kog je sve uvijek izgledalo savršeno i moguće i zbog čega smo svi poželjeli ono što ima porodica Pirson.

Važnost trenutka

Treća sezona bila je daleko slabija od prethodnih, ali u finalnoj epizodi uspjela je da nas podsjeti na ono zbog čega smo tu kad je riječ o seriji „This Is Us“. Zbog njenih malih životnih lekcija koje nas nekad taknu taman toliko da pauziramo naše svakodnevne, užurbane živote i pronađemo sekundu-dvije da zastanemo, duboko udahnemo i razmislimo o drugima.

Dakle, što smo naučili nakon još 18 epizoda u društvu porodice Pirson? Da nema tog jednog magičnog trenutka u kome shvatimo sve odjednom. Da ćemo godinama lutati, učiti i sakupljati komadiće jedan po jedan sve dok jednog dana ne sakupimo dovoljno da se osjećamo dobro.

Sve što treba da uradimo jeste da se prepustimo trenutku. Da dobro pazimo komadiće koje nađemo i da ne odustajemo. Od ljudi, od ljubavi, od snova, od sebe.

 

FOTO: tvtime.com

Portal Analitika