Literatura

Prijavite se na Biber konkurs za kratku priču

U toku je treći konkurs za kratku priču Biber. Rok za slanje priča je 10. jun, saopštili su organizatori.
Prijavite se na Biber konkurs za kratku priču
Portal AnalitikaIzvor

Prva dva konkursa Biber bila su na temu pomirenja, a ovaj put je tema proširena. Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u "neprijateljskim" cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve.

"Pozivamo autorke i autore koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku da nam pošalju svoje priče. Poziv se odnosi na afirmisane autorke i autore, kao i na one koji nisu do sada objavljivali", precizirano je u saopštenju. 

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri čine Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Shkelzen Maliqi.

Žiri će izabrati i tri priče koje će osvojiti nagrade. Odluka žirija biće objavljena do kraja oktobra 2019. godine.

"Ovim konkursom želimo još i da doprinesemo kulturi prevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susedstva i da podržimo angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promjenu. Konkurs organizuje Biber tim u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd", naglašava se u saopštenju. 

Više informacija o uslovima konkursa i nagradama nalazi se na Biberovoj stranici http://biber.nenasilje.org

Portal Analitika