In firme

Da li je 5G tehnologija bezbjedna?

U posljednje vrijeme mnogo se govori o 5G mreži, superbrzom mobilnom komunikacijskom standardu pete generacije koji omogućava velike koristi za poslovne i privatne korisnike.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Portal AnalitikaIzvor

Zračenje u 5G mreži je elektromagnetno. Brojne su studije istraživale njegove rezultate i posljedice.

"Jasno je dokazano da visokofrekventna polja imaju termalni učinak. To znamo još od mikrotalasne", rekla je Sara Drajsen s Istraživačkog centra za kompatibilnost elektromagnetnog sistema i okoline njemačkog Univerziteta u Aachenu.

Međutim, taj učinak je mnogo manji kod mobilne komunikacije. Kako bi se izbjegla šteta po zdravlje, mobilni telefon bi trebao da zrači manje od dva vata po kilogramu. To je poznato kao SAR vrijednost (specifična stopa apsorpcije).

Gdje pronaći SAR vrijednost na uređaju?

Na svakom pametnom telefonu mogu da se pronđu dvije vrednosti - prva, kada držimo mobilni telefon na uhu prilikom razgovara i druga kada je mobilni uz tijelo, na primjer, u džepu. Te vrijednosti se nalaze u uputstvima za upotrebu mobilnih telefona.

Kao uređaji koji imaju nizak nivo zračenja, klasifikovani su oni uređaji koji imaju vrijednost SAR-a manju od 0, 6.

Smatra li se zračenje mobilnog telefona kancerogenim?

U pogledu ovog pitanja nema saglasnosti.

"Ne", kaže Gunde Ziegelberger iz Njemačkog odjeljenja za zaštitu od zračenja (BfS).

"Nemamo dokaze da korišćenje pametnih telefona u skladu sa međunarodnim standardima može da uzrokuje rak", rekla je.

Naučnici ipak još nijesu potpuno uklonili tu moućnost - zato što se tumori razvijaju dugo.

"Ali sa svakom godinom, u kojoj ne vidimo porast oboljelih, smo sve sigurniji", kaže Drajsen.

Ona se odnosi na stručni skup Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je 2011. sažela sve do tada objavljene studije.

"IARC je došao do zaključka kako je moguće da je zračenje mobilnih telefona kancerogeno", navodi Drajsen.

"Ali to ne znači da je to zračenje zasigurno kancerogeno", istakla je.

Kako se korisnik može zaštititi od zračenja?

Stručnjaci savjetuju držanje uređaja što dalje od glave. Koristite slušalice, razgovarajte putem zvučnika ili koristite fiksni telefon kada možete. Aktivirajte "flight mode" opciju noću i nemojte da nosite mobilni telefon kada vam nije potreban.

Zračenje je najveće u područjima sa slabim signalom, stoga izbjegavajte korišćenje mobilnog telefona na takvim mjestima, kao i u automobilima i vozovima. Djecu pogotovo treba zaštititi od visokofrekventnog elektromagnetskog zračenja.

Kakav će učinak imati širenje 5G mreže?

"Očekuje se da će 5G uzrokovati porast prisilne izloženosti zračenju", upozorila je Njemačka federacija za okolinu i očuvanje prirode (BUND). Zbog 5G će se postaviti više odašiljača, ali s manjom prenosnom snagom od prethodnih generacija.

S druge strane, odašiljači će se nalaziti bliže mjestima stanovanja i rada.

"Teško je trenutno predvidjeti kako će to uticati na količinu zračenja kojem je pojedinac izložen", navodi Ziegelberger. Razlog tome je što još nije dovoljno istražen raspon frekvencije na kojoj će raditi 5G, u poređenju s nižim frekvencijama.

Portal Analitika