Literatura

Književno veče Dragane Kršenković-Brković

Jevrejska zajednica Crne Gore organizuje književno veče Dragane Kršenković-Brković, „Izgubljeni pečat“,  u ponedjeljak 18.marta u 19 sati. O ovom romanu, čija radnja je smještena u Jerusalimu,  razgovor će voditi autorka i književni kritičar Vlatko Simunović.
Književno veče Dragane Kršenković-Brković
Portal AnalitikaIzvor

O Izgubljenom pečatu književnik Mladen Lompar u svojoj recenziji je zapisao: „Izgubljeni pečat je sjajno koncipiran roman koji grade tri, međusobno isprepletene, priče. Traganje za univerzalnim uporištem u životu ljudi; preispitivanje junaka i njihova potraga za identitetom; mjesto ljepote u društvu gdje je potreba za moći i vlasti dominantna; ćutljivi i strastveni likovi koji snivaju, ali istovremeno i žive priče i legende koje do njih dopiru – samo su neki od brojnih slojeva ove knjige“,

Književnik i književni krtičar Vujica Ognjenović u prikazu romana, između ostalog, istakao je: „Romanom Izgubljeni pečat Dragana Kršenković Brković napravila je veliki iskorak iz lokalnog, unijevši u crnogorsku književnost duh svjetskog trenda, pokazujući da su piscu materijal za istraživanje i teme na raspolaganju ma gdje se oni nalazili i u bilo kom vremenskom periodu živjeli.“

Dragana Kršenković Brković autorka je romana „Atelanska igra“ i „Izgubljeni pečat“, zbirki pripovijedaka „Vatra u Aleksandriji“ i „Gospodarska palata“, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografije „Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša“, kao i knjiga za djecu – „Tajna plavog kristala“, „Duh Manitog jezera“, „Muzičar s cilindrom i cvijetom na reveru“, „Modra planina“ i „Tajna jedne Tajne“.

Bila je gostujuća književnica i Hubert H. Humphrey, OeAD, The Austrian Federal Chancellery&KulturKontak Austria, Nemzeti Kulturalis Alap (The National Cultural Fund of Hungary), Apexart, Art Omi, The Whiting Foundation i UNESCO-ova stipendistkinja u Njujorku, državi Njujork, Vašingtonu DC, Kaliforniji, Beču, Gracu, Pečuju, Bolonji, Bratislavi i na Rodosu.

Adresa Jevrejske zajednice Crne Gore je: Filipa Lainovića 19/IV/17.

Portal Analitika