Kultura

Predivan omaž blistavoj Bobi Džentri

Album „Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited“ otvara Nora Džons, a zatvara ga Lusinda Vilijams. Tu su i Houp Sandoval, Margo Prajs, Marisa Nadler i Karis van Huten - najpoznatija kao Melisandra iz serije „Game of Thrones“

Predivan omaž blistavoj Bobi Džentri
Objektiv/PobjedaIzvor

Bobi Džentri ne zaslužuje da je najšira publika američkog folk roka prepoznaje samo po genijalnoj pjesmi „Ode to Billie Joe“, svojevrsnoj himni „južnjačke gotike“, mračnog žanra američke kulture i prije svega literature koja je vezana za široki prostor Juga.

02-omot-albuma

 

Prostor Misisipija

Ova pjesma je misterija nerazjašnjena više od pola vijeka. O čemu je to Bobi tačno pjevala i što su to Bili Džo Mekalister i ona bacili u najlonu jedne noći sa mosta Talaheči u Misisipiju? Ovaj veliki hit bio je samo katapult u svijet njenog djetinjstva i odrastanja. 
Albumi „Billie Joe“ (1967) i „The Delta Sweete“ (1968) su na prelijep, savršeno postmoderan način, između sjećanja, mita i magične fikcije, slikali prostor delte Misisipija. Bobi Džentri tada je bila jedna od prvih žena koje su imale priliku da pišu, komponuju i produciraju autorsku muziku u Americi! 

Avangardna umjetnica je svakom slikom iz svijeta malih gradova, močvara i vrleti Misisipija ispisivala svojevrstan muzički priručnik istinske emancipacije. Ako to ne zvuči dovoljno kul, možda bi trebalo dodati i da je Bobi dvije decenije ulagala i bila jedan od vlasnika NBA tima Finiks Sansa.

Izmiješane karte

Ne čudi što je muzika takve žene postala predmet interesovanja art indi folkera iz benda Mercury Rev. Takođe, nije začuđujuće ni to što su pjesme Bobi Džentri obrađivale i izvodile zvijezde poput Bet Orton i Nore Džons, ili da je inspirisala Neko Kejs i Houp Sandoval... Uopšte nije neobično što su se tako lako okupile na ploči na kojoj će se naći pjesme sa dva kultna albuma Bobi Džentri.

Album „Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited“ očekivano otvara Nora Džons („Okolona River Bottom Band“), kao dama po kojoj su najbolje prepoznati moderni alternativni kantri i folk. Takođe očekivano, zatvara ga „Ode to Billie Joe“ koju izvodi Lusinda Vilijams, žena koja je svojevrsna poveznica vremena u kom je Bobi stvarala, sa ovim modernim. 

Džonatan Donahju odlično je promiješao karte za vožnju deltom Misisipija sa mnogo rukavaca. Tu su i Houp Sandoval iz benda Mazzy Star, jedna od najvećih muzičkih kćerki Nešvila Margo Prajs, prefinjena kantautorka iz Bostona prelijepog mezo-soprana Marisa Nadler i Britanka Bet Orton („Courtyard“)... 

Kitnjasti detalji

Napravljen je i sjajan izbor da jednu pjesmu otpjeva i holandska glumica Karis van Huten - široj publici najpoznatija kao vatrena čarobnica Melisandra u seriji „Game of Thrones“. Uz učešće norveške senzacije Suzan Sundfjur, čija je interpretacija najbolja na ploči („Tobacco Road“), jasno je kako je ovdje riječ o pakleno interesantnom materijalu.

Problem? Pjesme Bobi Džentri previše su prilagođene modernom indi folku, valjda u želji da se što više približe široj publici. Tako su izostali bluz i rokabili raskoš kojom je pulsirala njena muzika prije pola vijeka. 

U cjelini, sve je usporeno, a materijal skockan tako da pjesme izuzetno naliče jedna drugoj. Uz evidentno kačenje silnih i kitnjastih muzičkih detalja, jasno je kako je ploča „preproducirana“. 

Da li bi se ovakva svidjela Bobi Džentri? Malo je vjerovatno, ali ironično, ipak je izuzetno lijepa i sjajna kapija za nove generacije publike u svijet briljantne i dan-danas vrlo aktuelne autorke.

Stojan STAMENIĆ
Ocjena: 72/100
FOTO: udiscovermusic.com / amazon.com

Portal Analitika