Zanimljivosti

Mazda obilježila 30 godina Miate

Japanski proizvođač Mazda obiljležila je 30 godina popularnog sportskog dvosjeda MX-5, čuvene Miate.
Mazda obilježila 30 godina Miate
Portal AnalitikaIzvor

Mazda je na Sajmu automobila u Čikagu predstavila MX-5 30th Anniversary Edition u Racing Orange narandžastoj boji karoserije. 

Tokom tri decenije postojanja ovaj automobil je prodat u više od 1.000.000 primjeraka i ima kultni status među ljubiteljima automobilizma.

Mazda će specijalno izdanje MX-5 proizvesti u ograničenoj seriji od 3.000 jedinica u verzijama sa mekim i RF tvrdim krovom na uvlačenje. 

Kao i standardna verzija za 2019. i ova rođendanska Miata će pod haubom imati 2,0-litarski četvorocilindarski agregat sa 181 KS.

MX-5 30th Anniversary Edition dolazi na ekskluzivnim Rays ZE40 RS30 felnama od kovanog aliminijuma uz Bilstein amortizere na modelima sa manuelnim mijenjačem. 

Osim karoserije, u narandžastoj boji su i kočione čeljusti (prednje Brembo, zadnje Nissin), šavovi na Recaro sjedištima, tapacirung vrata, kontrolna tabla i kožna ručica mijenjača.

mazda-2

Od opreme tu su senzor kiše, automatska duga svjetla, automatska klima, navigacioni sistem... 

Za audiofile zadužen je Bose zvučni sistem AudioPilot 2 sa devet zvučnika, a za one zavisne od tehnologije tu su Apple CarPlay i Android Auto.

Početna cijena je 34.995 dolara, dok RF verzija košta 2.600 dolara više. 

Mazda je za samo četiri sada rasprodala svih 500 jedinica planiranih za tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Portal Analitika