In firme

Detektovani misteriozni signali iz udaljene galaksije

Astronomi su otkrili detalje o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije, a koje je otkrio teleskop u Kanadi.
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Tačna priroda i izvor radio talasa je nepoznat, javio je BBC. U 13 intervala brzih radio talasa, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1,5 milijardi svjetlosnih godina.

Takav fenomen je zabilježen još samo jednom u prošlosti.

"Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo", rekla je Ingrid Sters, astrofizičarka sa Univerziteta British Columbia.

"A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumjeti ove svemirske zagonetke – otkud su i što ih uzrokuje", dodala je.

CHIME opservatorija u Okanagan dolini (British Columbia) sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju sjeverno nebo svaki dan.

Teleskop je počeo da radi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio talasa, uključujući ponavljajući signal. Istraživanje je sada objavljeno u časopisu Nature.

"Otkrili smo drugi ponavljajući signal i njegove osobine su vrlo slične onom prvom", rekao je Šriharš Tendulkar s Mekgil univerziteta u Kanadi.

FRB-ovi su kratki, brzi intervali radio talasa, koji se vjerovatno pojavljuju s gotovo drugog kraja svemira.

Do sada su naučnici otkrili oko 60 jedinstvenih radio talasa i dva koja se ponavljaju. Oni vjeruju da bi se na nebu svakodnevno moglo pojavljivati čak do hiljadu FRB-ova.

Postoje razne teorije o tome što ih uzrokuje.

One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetnim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja.

Teorija koja postoji među istraživačima jeste i da se možda radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

Portal Analitika