Kultura

Priznanje za Seidu Belegović na grafičkoj radionici u Celju

Istaknutoj  likovnoj pedagoškinji i grafičraki mr Seidi Belegović  na 17. Međunarodnoj grafičkoj radionici u Celju (Slovenija) dodijeljeno je  priznanje za promociju likovne kulture mladih. Ona je na ovoj manifestaciji učestvovala u periodu od 16. do 23. decembra 2018. godine, na poziv organizatora, Zavoda za vaspitni razvoj mladih iz Celja, a priznanje joj je uručio osnivač i vođa radionice Mihailo Lišanin.
Priznanje za Seidu Belegović na grafičkoj radionici u Celju
Portal AnalitikaIzvor

Tema radionice je „Arhitektura i istorija Celja“, a na radionici su učestvovali grafičari iz Slovenije  i Srbije, a Belegovićeva je bila jedina predstavnica iz Crne Gore.

Mihailo Lišanin je  od sredine devedesetih godina dvadesetog vijeka, mnogo aktivan u oblasti umjetnosti i kulturi Slovenije, a za svoj rad na povezivanju zemalja u oblasti  umjetnosti i promociji umjetnosti i kreativnosti sa mladima, dobio je veliki broj nagrada. Među brojnim projektima je stručni časopis Likovni svet sa  kojim je i započeo mednarodno takmičenje za likovne radove mladih koji se 23 godine odvija u kontinuitetu u kojem je do sada učerstvovalo oko 130.000 mladih iz 110 zemalja, što ga čini jednog od tri najveća međunarodna takmičenja u Europi i deset najvećih takmičenja u svijetu.

„Bilo  mi je zadovoljstvo što sam po drugi put učestvovala na Međunarodnoj grafičkoj radionici u Celju, koja je organizovanau posebno divnoj atmosferi i organizaciji gospodina Mihaila Lišanina. Prepoznat i priznat rad ove tradicionalne grafičke radionice je od velike umjetničke i kulturne vrijednosti jer su na njoj  do sada učestvovala  64   učesnika iz 16 zemalja Evrope i Azije. Na zadatu temu nastalo je preko 400 grafika, koje će buduće generacije podsećati na bogatu istoriju i staru arhitekturu Celja. Sve nastale grafike se za buduće generacije čuvaju u Istorijskom arhivu Celja.U toku sedmodnevnog praktičnog rada stekla  sam  nova znanja,  zanimljive i korisne nove ideje i inovacije u grafičkoj tehnologiji. Raduje  me i to što je sad Istorijski arhiv grada Celja bogatiji za još pet mojih grafika koje su nastale na ovogodišnjoj radionici", izjavila je Belegovićeva.

Portal Analitika