In firme

Program CERN-a za profesore fizike u srednjim školama

Profesori fizike u srednjim školama u Crnoj Gori i ove godine imaju mogućnost da konkurišu za učešće u programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, koji će biti realizovan od 7. do 20. jula iduće godine. 
Program CERN-a za profesore fizike u srednjim školama
Portal AnalitikaIzvor

Konkursom Ministarstva nauke predviđeno je da prijavljivanje traje do 28. decembra, nakon čega će jedan kandidat iz Crne Gore biti izabran za program CERN-a. 

''Učešće u profesora fizike u ovom programu doprinijeće unaprijeđenju nastave moderne fizike, posebno u oblasti fizike čestica. To je ujedno prilika i za promociju razmjene znanja i iskustava između profesora iz različitih zemalaja, upoznavanje sa svijetom promocije i istraživanja, kao i stimulisanje popularizacije ovog predmeta u srednjim školama'', navodi se u saopštenju Ministarstva nauke. 

Kako dodaju, profesori iz Crne Gore su prošlih godina aktivno učestvovali u programu, maksimalno koristeći mogućnost da unaprijede znanje iz oblasti fizike čestica. Tako je u CERN-u proteklog ljeta boravio profesor u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ Vladimir Popović, prošle godine je to bila profesorica u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi u Bijelom Polju Jeva Šćekić, a prije dvije godine Ines Zlatović, iz kolektiva Gimnazije „Niko Rolović“ u Baru. 

Saradnja sa najvećim centrom za istraživanje elementarnih čestica realizuje se na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i CERN-a o naučnoj i tehničkoj saradnji iz 2007. godine.

Portal Analitika