Međujela

Sarma od kisjelog kupusa sa orasima

Recept iz knjige Ukusi Crne Gore - izdanje Pobjede i Udruženja šefova kuhinja u Crnoj Gori
Sarma od kisjelog kupusa sa orasima
Pobjeda, Udruženje šefova kuhinja u CG
Pobjeda, Udruženje šefova kuhinja u CGAutor
Ukusi Crne GoreIzvor

Sastojci:

za 10 osoba

- glavica kisjelog kupusa  2 kg

- crni luk  5 glavica

- ulje  3 kašike

- pirinač  1 šolja od bijele kafe

- brašno  2 kašike

- papar  1 kašičice

- samljeveni orasi  100 g

 

Priprema:

Glavicu kisjelog kupusa od dva kilograma očistiti od korijena i kvarnih listova, a zatim svaki list odvojiti od glavice. Ako je veliki, presjeći ga na polovinu. Svakom listu sasjeći debelu žilu koja ide kroz sredinu.

Nadjev za sarmu praviti na ovaj način: pet glavica crnog luka sitno isjeći i ispržiti u pet kašika uzavrelog ulja. Kad luk bude mekan, dodati šolju od bijele kafe opranog pirinča, da se i on s lukom malo proprži. Treba stalno dolivati po malo vode, da pirinač ne bi izgorio. Kad omekne, dodati malo papra, propržiti još malo, skinuti sa šporeta i dodati 100 grama mljevenih oraha.

Zaviti sarme od kisjelog kupusa. Poređati ih u šerpu i naliti sa toliko vode da ogreznu. Staviti dvije kašike ulja u šerpu na šporetu i, kad se dobro zagrije, dodati dvije manje kašike brašna. U skoro gotovu zapršku dodati malo papra, pa je izručiti u sarmu i ostaviti jelo da polako krčka. S vremena na vrijeme protresti šerpu, posoliti po ukusu i kuvati dok kupus ne odmekne. Ova sarma služi se i topla i hladna.

 

 

Portal Analitika